In de zomermaanden, tussen 10 juli en 28 augustus, kan bij Spaarnestad Fotoarchief/SFA een bijzondere tentoonstelling bezocht worden met fotowerk van fotograaf Erich Lessing. Met een ruime selectie reportagefoto's uit de periode 1948-1973 weerspiegelt Memories of Time de uitgesproken visie van deze Magnum-fotograaf op thema's zoals: het naoorlogse Europa, politieke machtsspelen, de arbeidende mens, het houvast van geloof en rituelen.

Voor liefhebbers van fotografie en geschiedenis is de tentoonstelling Memories of Time de kans om het hart op te halen. Krachtige beelden, indringende reportages en treffende portretten geven tezamen een breed beeld van het leven in Europa na de Tweede Wereldoorlog. De foto's gaan over de grote politieke ontwikkelingen evenzeer als over het persoonlijke menselijke bestaan, een prachtige weerslag van de 'conditio humana'.

Erich Lessing (1923) heeft altijd een scherp oog gehad voor het bestaan van het individu binnen een groter geheel. Zo fotografeerde hij de vakbondsbeweging en arbeiders in fabrieken, mijnen en havens. Hij portretteerde de rijke top der industriëlen en notabelen. Hij was als fotograaf een bekende van de politieke kopstukken van Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen. Schrijvers, acteurs, componisten en beeldend kunstenaars behoorden tot zijn vriendenkring en verschenen regelmatig in zijn foto's.

Lessing werd in 1950 gevraagd om bij het fotografen collectief Magnum te komen. Hij was daarmee het tiende lid van Magnum, dat in 1947 was opgericht door Robert Capa. Lessing's reportage over de Hongaarse Revolutie van oktober 1956 maakte hem in à©à©n klap wereldwijd beroemd. In Nederland verschenen deze foto's exclusief in het weekblad Katholieke Illustratie, een uitgave van de Haarlemse uitgeverij De Spaarnestad.

De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking van de Erich Lessing Culture and Fine Arts Archives met het Oostenrijks Cultureel Forum (Parijs) en het Oostenrijks Ministerie van Buitenlandse Zaken (Wenen) en was eerder te zien tijdens Mois de la Photo in Parijs.

bron:Spaarnestad Fotoarchief/SFA