Het Frisia Museum kondigt met trots de aankoop van het schilderij ´Naked Portrait' (1999) van Lucian Freud aan. Het schilderij dat afkomstig is uit particulier bezit, meet 112,4 x 89,2 cm en is via kunsthandel Haas in Zà¼rich, Zwitserland verworven. Het is het eerste werk van Freud in een Nederlandse museumcollectie. Het Frisia Museum verzamelt naast Interbellum realisme tegenwoordig ook naoorlogs realisme. Het schilderij ´Naked Portrait' is een belangrijke aanvulling op deze deelcollectie.

Het schilderij toont een naakte vrouw in een versleten roodbruine leren stoel. Haar rechterbeen is opgetrokken, haar linkerbeen ligt op de stoel met haar voet onder zich gevouwen. Door deze positie wordt de beschouwer direct geconfronteerd met haar naaktheid en vrouwelijkheid. De blik wordt via de vooruitgestoken voet naar haar gezicht geleid. De stoel en de vrouw beslaan bijna het gehele beeldvlak, slechts een klein stukje van de ateliervloer is nog zichtbaar.

Vermaard kunstcriticus Robert Hughes noemde Freud ´de grootste nog levende realistische schilder'. Freud is op fenomenale wijze in staat met traditionele middelen een mens in verf te ´beeldhouwen'. Het gaat hierbij vooral om de suggestie van realisme: van een afstand bekeken zou de vrouw zo het schilderij uit kunnen stappen, terwijl het werk van dichtbij uit een grote opeenstapeling van verftoetsen en kwaststreken bestaat. Hoe langer men het lichamelijke van de vrouw bekijkt, hoe meer de vrouw ook geestelijk lijkt prijs te geven. Freud heeft van haar in alle oprechtheid een vrouw van vlees en bloed gemaakt. Het schilderij is in 2000 tentoongesteld in Acquavella Galleries New York en is daarna doorgereisd naar Londen en Perth, Australië. Het is opgenomen in diverse tentoonstellingscatalogi.

Lucian Freud (Berlijn, 1922)
Lucian Freud, de kleinzoon van Sigmund Freud, woont en werkt sinds 1933 in Engeland. Freud is ongeacht de modes en heersende kunststromingen altijd een eigen weg blijven volgen. Door de bewerkelijke en tijdrovende manier van schilderen (zijn modellen poseren maandenlang) is zijn productie laag. Zijn werk komt zelden op de markt. Schilderijen van Freud zijn onder andere opgenomen in het MOMA in New York, Tate Modern in Londen, Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid, the Art Institute in Chicago en in het Hirshhorn Museum in Washington.
In 2001 is een groot retrospectief van Freud in Tate Britain getoond en momenteel is in het Museo Correr in Venetië een grote overzichtstentoonstelling.

bron:Frisia Museum