De politie stelt een onderzoek in naar een groot aantal fietsdiefstallen in Friesland en Groningen. De directe aanleiding is de aanhouding van een 51-jarige man uit Achtkarspelen. Hij werd donderdag op heterdaad aangehouden na een fietsdiefstal. Bij zijn woning werden tientallen fietsen aangetroffen.

Donderdag omstreeks 05.00 uur werd een fiets gestolen bij een woning op de Menso Fockemalaan in Niekerk. Een getuige zag de verdachte met de fiets in een bestelauto wegrijden. De politie wist de auto omstreeks 06.20 uur op de N355 onder Grijpskerk te achterhalen. In de auto lag de gestolen fiets. De verdachte is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. In opslagruimtes bij de woning van de verdachte werden honderden fietsonderdelen, kinderzitjes en 50 á 60 fietsen aangetroffen. Deze zijn in beslaggenomen.

De politie had al langer het vermoeden dat de verdachte zich schuldig maakte aan diefstal of heling van fietsen. In de afgelopen twee jaar zijn in Friesland en Groningen bijna 300 fietsen gestolen met dezelfde werkwijze. De verdachte is in verzekering gesteld. De politie Fryslân en Groningen stellen gezamenlijk een nader onderzoek in.

bron:Politie Friesland