De experimentele ITER-kernfusiereactor wordt definitief gebouwd in het Zuid-Franse Cadarache. Dat hebben de deelnemers aan het ITER-project dinsdagochtend in Moskou besloten.

De Franse president Chirac spreekt van "een groot succes voor Frankrijk, de EU en alle ITER-partners". Het project heeft een looptijd van 35 jaar en kost naar schatting tien miljard euro. Het moet de eerste kernfusiereactie opleveren die gedurende langere tijd in stand blijft.

Politieke ruzies over de te kiezen locatie hebben het ITER-project anderhalf jaar vertraagd. De EU, Rusland en China wilden de reactor in Frankrijk bouwen. Zuid-Korea en de VS zagen hem liever komen in Rokkasho-mura, in het noorden van Japan. Op de achtergrond speelde daarbij mee dat de Fransen tegen de Amerikaanse invasie in Irak waren.

De Japanners hebben hun kandidatuur deze week officieel ingetrokken. Ter compensatie krijgen ze twintig procent van de R&D-banen binnen het project terwijl ze maar tien procent van de kosten dragen. Ook krijgt Japan een centrum voor materiaalonderzoek, dat voor de helft met Europees geld word gebouwd
  
bron:AFP