Leden Koninklijk Huis en de Minister-President zullen aanwezig zijn bij de start van de viering van 400 jaar betrekkingen Nederland-Australië op 30 januari 2006 De Australische ambassade in Den Haag organiseert dan in de Ridderzaal een galadiner ter gelegenheid van de viering van 400 jaar bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Australië.

Tijdens de viering houdt minister-president mr.dr. J.P. Balkenende een toespraak. Het diner wordt bijgewoond door Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof.mr. Pieter van Vollenhoven. Naast de minister van Buitenlandse Zaken, de heer Alexander Downer, zijn onder andere de Australische zwemster Dawn Fraser en Guus Hiddink, coach van het Australische nationale voetbalelftal, aanwezig.
Het galadiner is de start van het 400ste gedenkjaar van het eerste Nederlandse contact met het Australische continent in 1606, toen Kapitein Janszoon daar aankwam met het Duyfken. In het jubileumjaar worden vele activiteiten georganiseerd zowel in Nederland als in Australië. In Nederland wordt onder andere in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden een tentoonstelling georganiseerd met titel Australië, het land en de mensen en op 24 januari gaat de  inheemse kunsttentoonstelling Opening doors van start in het Aboriginal Art Museum in Utrecht.
Voorafgaand aan het galadiner vindt op het ministerie van Algemene Zaken een ontmoeting plaats tussen minister-president Balkenende, minister van Buitenlandse Zaken de heer B. Bot en de Australische minister van Buitenlandse Zaken de heer Alexander Downer.
bron:RVD