Een zestal galerieën in de Jordaan heeft het initiatief genomen om, tegelijkertijd met de 'Open Atelier Dagen', het Prinsenkwartier te presenteren als dè nieuwe wijk voor hedendaagse kunst.Iedere grote stad heeft een speciale wijk voor eigentijdse kunst: Londen heeft Soho, New York Greenwich Village, Parijs Montmartre, Brussel Quartier Tanneurs en Dashanzi is de moderne kunstwijk van Beijing. Naast het chique Museumkwartier en het Spiegelkwartier voor antiek en oude kunst mist Amsterdam een wijk voor hedendaagse kunst. De Jordaan herbergt uiteraard al vele jaren talloze galerieën en ateliers. De zes galerieën die zich aan de Prinsengracht, in de Eerste Tuindwarsstraat en de Eerste Anjeliersdwarsstraat bevinden willen dit gedeelte van het centrum profileren als: Het Prinsenkwartier
Moderne kunst in de Jordaan
Om het Prinsenkwartier in de Jordaan (lees Jardin = tuin) te laten bloeien hebben de gevestigde galerieën de krachten gebundeld. De deelnemende galerieën zijn: Galerie Buuf, Galerie George C-ent, Galerie KochxBos, GO Gallery, Hug Gallery en Rockarchive.

De zes galerieën organiseren ieder seizoen 'De Galerieroute van de Jordaan'. De eerste route vindt plaats in het Pinksterweekend van 3, 4, en 5 juni 2006 en zal een uitgebreid programma omvatten. De galerieën zijn geopend voor publiek van 10:00 tot 18:00 uur.
De wijk is al in opkomst door tentoonstellingen van internationaal bekende kunstenaars als Mr & Mrs Antoni + Alison, Ray Caesar, Mick Rock en de The London Police.
Tijdens deze drie dagen zullen de galerieën hun beste en opvallende kunstenaars tonen. Zo is er werk te zien van meestervervalser van de eeuw, Geert Jan Jansen en van popsurrealist Van Den Nieuwendijk. Ter gelegenheid van het bezoek van de Rolling Stones deze zomer kan men exclusieve foto's van de band en werk van Ronnie Wood bezichtigen.

Er worden bijzondere activiteiten georganiseerd, zoals het 'inloopatelier'. Ook zullen er kunstenaars aan het werk te zien zijn. Het Prinsenkwartier wordt opgevrolijkt door straatartiesten en er zal live muziek te horen zijn van topmusici Phaedra Kwant en Robert Bosscher. Bij elke galerie is een attentie te verkrijgen, zodat men na bezoek aan het Prinsenkwartier een aandenken heeft aan de Galerieroute van de Jordaan.
bron:Het Prinsenkwartier