In de wintermaanden trekken grote aantallen wilde ganzen van het hoge noorden naar warmere streken, zoals Nederland, om te overwinteren. In kenmerkende V-vluchten vliegen de gakkende ganzen over stad en weiland. In het rivierengebied rondom Nijmegen strijken jaarlijks duizenden wilde ganzen neer op de weilanden. Deze grote groepen vogels staan garant voor een fascinerend schouwspel. Het Natuurmuseum Nijmegen organiseert op alle zondagen in januari en februari 2006 (behalve 1 januari) busexcursies naar de wilde ganzen in de Gelderse Poort. Op deze manier worden de ganzen zo min mogelijk gestoord.

De excursies starten vanuit het informatiecentrum voor de Gelderse Poort, dat is gevestigd in het Natuurmuseum Nijmegen. Na ontvangst met koffie rijdt de bus door het prachtige rivierengebied ten oosten van Nijmegen: over de dijken langs de fraaie uiterwaarden van de Waal in de Ooijpolder en door het heggenlandschap van de Duitse Duffelt met kerken en boerenhoeven op terpen. Ondertussen vertelt de gids allerlei wetenswaardigheden over de ganzen en bijzonderheden over het natuurgebied de Gelderse Poort, zoals zijn ontstaans-geschiedenis, zijn unieke natuur en recente natuurontwikkelingen. De gidsen, deskundige vogelaars, kennen de beste locaties om de ganzen te bekijken. Maar ze hebben ook oog voor andere overwinterende vogelsoorten in het rivierengebied, zoals nonnetjes, smienten en wintertalingen. Onderweg stopt de bus, zodat men de ganzen met verrekijker en tele-scoop van dichtbij kan bewonderen. Bij de 19e eeuwse terpboerderij De Zeelandsche Hof worden de deelnemers ontvan gen met koffie en appeltaart.

De Gelderse Poort is een uniek Nederlands-Duits natuurgebied met rivieren, uiterwaarden, polders en stuwwallen aan beide zijden van de Rijn. Dit gebied is uitgegroeid tot à©à©n van de belangrijkste pleisterplaatsen voor ganzen in West-Europa. Alleen al in de Ooijpolder en de Duffelt strijken gedurende de wintermaanden zo'n 80.000 kol- en rietganzen neer. De vogels vinden er voedsel en veiligheid; ze eten het gras van de vele weilanden en slapen op het water. Op deze manier bouwen ze in de wintertijd energiereserves op. Die hebben de ganzen nodig voor de trek terug in het voorjaar naar hun broedgebieden in Siberië.

De ganzenexcursies zijn gepland op zondag 8, 15, 22 en 29 januari en zondag 5, 12, 19 en 26 februari 2006. De excursies starten om 12.30 uur vanuit het Natuurmuseum Nijmegen en duren ongeveer 3 uur. Volwassenen betalen à¢?¬ 13,00 en kinderen tot en met 14 jaar à¢?¬ 9,00 (inclusief koffie/thee en appeltaart). Vrienden van het museum betalen à¢?¬ 10,00 (volwassene) en à¢?¬ 6,00 (kind). Aangeraden wordt om zelf een verrekijker mee te nemen. Belangstellenden dienen zich minstens een week van te voren in te schrijven bij het Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen. Dat kan per telefoon: 024 - 3297070 of via de e-mail: [email protected]

bron:Natuurmuseum Nijmegen