Zaterdag 18 juni staat de tweede editie van de ZeeVerse vismarkt Wieringen in het teken van garnalen en langoustines. Hollandse Garnalen en langoustines (Noorse kreeftjes), een belangrijke peiler voor de Wieringer vissersvloot worden zaterdag extra belicht. De markt opent om 9.00 uur in en rondom de visafslag van Den Oever.

De Nederlandse garnalen en langoustines visserij is voor een groot gedeelte op Wieringen ontwikkeld. Innovatie is een woord dat de vissers van Wieringen niet vreemd in de oren klinkt. De langoustine visserij is hier het meest recentelijke voorbeeld van. De Coà¶peratieve visafslag Den Oever U.A. is hierdoor de laatste jaren uitgegroeid tot de belangrijkste aanvoerplaats van langoustines in Nederland. Voor garnalen is het al langer 1 van de grootste aanvoerplaatsen.

Het Zeemansvrouwenkoor "De Lutine" uit Medenblik zorgt voor de muzikale
omlijsting van de Garnalen en Langoustine dag.  De groep bestaat uit 40 enthousiaste vrouwen die met veel plezier allerlei mooie liedjes over de zee
zingen. De optredens zijn om 11.00 uur, 12.30 uur, en om 14.00 uur.

Op de vismarkt demonstreren vissersvrouwen op 3 momenten hoe men het beste overheerlijke geroosterde langoustines en garnalensoep kan maken.

De bewaarservice voor verse vis is tijdens de themadagen weer geopend voor de dagtoerist. Bijvoorbeeld voor bezoekers die de vismarkt combineren met een dagje fietsen op Wieringen, of bezoekers die willen meedoen aan de gratis rondleidingen die een visserman verzorgt tijdens de markt.

Ook is er een speciale voordeelstand op de markt aanwezig. Hier worden garnalen, langoustines, schol, schar en andere aanbiedingen heel voordelig aangeboden. Dit gebeurd in voorverpakte hoeveelheden om de consument die snel even vis, schaal of schelpdieren wil ophalen van dienst te zijn.

Op de markt worden sinds kort biologische producten van topkwaliteit aangeboden uit de streek door een biologische boer. Deze blijken een welkome aanvulling te zijn voor het bezoekende publiek.

Hans Kay, palingvisser van beroep, verzorgt de gehele dag demonstraties paling roken. Dat is Kay'en wel toevertrouwd aangezien zij al meerdere malen het Nederlands kampioenschap palingroken op hun naam hebben geschreven.

Op de markt is een kraam aanwezig met artikelen die de culinaire consument goed kan gebruiken bij de bereiding van de producten. Door de stichting Wonderlijk Wieringen wordt er voorlichting gegeven over de toeristische mogelijkheden op Wieringen, en de streekproducten worden getoond.
 
De mogelijkheid bestaat om een heuse vistocht te maken op het Wad (WR 81) of een korte educatieve rondvaart te maken op de Waddenzee met de snelboot Atlantis.

De zeeverse-vismarkt vindt plaats in het (witte) gebouw van de visafslag, op kade van de Noorderhaven van Den Oever. Zaterdag 18-06-2005, van 09:00-15.00 uur.

bron:ZeeVerse vismarkt Wieringen