Alle kinderen uit arme gezinnen moeten de kans krijgen om lid te worden van een sportclub. GroenLinks stelt daarom vandaag bij de Voorjaarsnota voor om het Jeugdsportfonds een eenmalige subsidie van een miljoen euro te geven.

Armoede onder kinderen
Bijna 400 duizend kinderen ervaren dagelijks het strikte bezuinigingsbeleid van het kabinet Balkenende. De lonen, uitkeringen en kinderbijslag zijn bevroren, het ziekenfondspakket is verkleind, op de huursubsidie wordt bezuinigd en de bijzondere bijstand is zo goed als afgeschaft. Ouders komen hierdoor in forse financiële problemen en bezuinigen vervolgens als eerste op de ´extraatjes' als schoolreisjes, muziekles of het lidmaatschap van een sportclub. De Denktank armoedebestrijding, onder voorzitterschap van oud-CDA-Kamerlid Ank Bijleveld, adviseert daarom met klem om een landelijke regeling te maken waarmee alle kinderen kunnen sporten. GroenLinks stelt voor om à©à©n miljoen euro te investeren in het Jeugdsportfonds.

Een miljoen euro
Het Jeugdsportfonds verwacht dat dat geld genoeg is om het project flink uit te kunnen breiden: van enkele gemeenten nu, naar een landelijke dekking. Dat zou betekenen dat alle kinderen uit arme gezinnen de kans krijgen om lid te worden van een sportvereniging. Ineke van Gent en Kees Vendrik stellen het kabinet daarom voor om dit bedrag vrij te maken binnen de Voorjaarsnota.

Het Jeugdsportfonds
Het Jeugdsportfonds biedt kinderen uit lagere inkomensgroepen de kans om te sporten, door samen met gemeenten en sponsors de contributie en sportkleding te betalen. Sporten is leuk en gezond, maar het lidmaatschap van een sportclub versterkt ook de sociale structuur van de kinderen en hun omgeving. Het Comità© van Aanbeveling van het Jeugdsportfonds bestaat uit Erica Terpstra, Joop Atsma en Ruud Vreeman.

bron:Groenlinks