Een tussenuitspraak van de Raad van State over de toewijzing van emissierechten leidt volgens staatssecretaris van Geel (milieu) niet tot onoverkomenlijke problemen.Op 8 april gaf de Raad van State in een tussenuitspraak 17 bedrijven (gedeeltelijk) gelijk in hun bezwaar over de toewijzing van CO2-emissierechten. Voor die bedrijven moet het besluit nu worden aangepast. Volgens van Geel heeft de tussenuitspraak beperkte invloed.  Aan het systeem van toewijzing van rechten wordt niet getornd. Van Geel: 'voor het overgrote deel van de bedrijven blijft de toewijzing in stand en gelukkig was er vantevoren al een reserve aangelegd om te anticiperen op uitspraken van de Raad van State' 

In oktober 2003 hadden milieustaatssecretaris van Geel en de Minister van Economische Zaken Brinkhorst een besluit genomen over de toewijzing van CO2-emissierechten. Dit in het kader van het Europese systeem van CO2-emissiehandel. Van de 200 toewijzingen hebben vervolgens 50 bedrijven beroep ingesteld. 
 
Tot 16 juni hebben de bewindspersonen de gelegenheid om het besluit aan te passen. In september wordt de einduitspraak van de Raad van State verwacht.  
 
Ook Schiphol valt in principe onder het systeem van emissiehandel. Omdat Schiphol echter niet voorkomt in het toewijzingsbesluit en geen beroep had ingesteld, wordt nu samen met Schiphol naar een oplossing gezocht. 
 
bron:VROM

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular