De huidige methodes voor het doden van eendagskuikens voldoen aan Europese richtlijnen en verschillen voor dierenwelzijn weinig van elkaar. Minister Veerman (LNV) ziet geen reden à©à©n methode verplicht te stellen.

Dat schrijft minister Veerman (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Veerman heeft alternatieven laten onderzoeken voor de huidige methodes voor het doden van eendagskuikens.

Selectie và³à³r de geboorte
Daarbij is ook gekeken naar de mogelijkheid om het doden van eendagskuikens te voorkomen. Dat kan door ze al in het broedei uit te selecteren, zodat ze niet worden geboren. Onderzoek op dit terrein heeft echter nog geen toepasbare methode opgeleverd.

Ook is deze methode niet toepasbaar voor vleeskuikenbedrijven waar kuikens worden gedood omdat ze in groei achterblijven. Het is namelijk niet mogelijk om bij kuikens in het broedei te voorspellen welke dieren na de geboorte zullen achterblijven.

Het doden van kuikens blijft volgens Veerman dus voorlopig aan de orde.

Shredder of CO2
De methodes die momenteel gebruikt worden voor het doden van kuikens, zijn blootstelling aan kooldioxide (CO2) en versnippering met een shredder. Beide methodes voldoen aan de Europese richtlijnen.

Bij het doden met CO2 komt een lopende band uit op een afgesloten ruimte met een toenemende concentratie kooldioxide. De kuikens sterven daardoor een rustige dood. Het apparaat is economisch alleen rendabel bij het doden van grote hoeveelheden eendagskuikens.

De minister schrijft dat het gebruik van de shredder 'op ethisch en esthetische gronden niet hoog scoort'. Toch biedt de machine qua kosten en welzijn een goede methode voor het doden van kleinere aantallen eendagskuikens. Een shredder zorgt namelijk voor een zeer snelle dood van de kuikens.

bron:LNV