Geert Mak heeft het verzoek van de Stichting CPNB aanvaard het Boekenweekgeschenk 2007 te schrijven. Het motto van de 72e editie van de Boekenweek is LOF DER ZOTHEID – Scherts, Satire en Ironie. De Boekenweek 2007 wordt gehouden van 14 t/m 24 maart. Geert Mak (1946) studeerde staatsrecht en rechtssociologie en schreef een groot aantal historische boeken. Hij bereikte hiermee een breed lezerspubliek. De waardering kwam zowel uit vakkringen als van de lezer. Voor zijn boek Hoe God verdween uit Jorwerd (1996) kreeg Mak de Henriëtte Roland Holstprijs 1999; De eeuw van mijn vader werd bekroond met de Trouw Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2000 en In Europa ontving de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2004. Geert Mak schreef in 1998 het Boekenweekessay Het ontsnapte land. Zijn boeken verschijnen bij uitgeverij Atlas.

Humor staat centraal
Humor in al zijn vormen, wordt het centrale onderwerp van de Boekenweek 2007. Het speelt een belangrijke rol in een breed aanbod aan boeken: humorvolle verhalen (Kees van Kooten), satirische essays (Gerrit Komrij), cabaretteksten (Youp van ’t Hek), cartoons/tekeningen (Peter van Straaten), gebundelde columns, poëzie, liedteksten et cetera.
De Boekenweek 2007 zal ook het moment zijn om de plaats van humor in de literatuur te bediscussiëren. Een uitspraak van de Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut kan daarbij als uitgangspunt dienen: ‘Het is veel en veel moeilijker om komisch dan ernstig te schrijven, maar er zijn nu eenmaal verdomd weinig mensen die dit begrijpen. Hoe leuker je wordt, des te luchtiger ze over je doen.’ (uit Mijn plezierbrevier van Kees van Kooten, uitgave De Harmonie 2006).
LOF DER ZOTHEID is ontleend aan de titel van het gelijknamige, wereldberoemde boek van Erasmus. Zijn inleiding (uit 1509) blijkt van alle tijden, als hij schrijft: ‘Des te vreemder vind ik het dat men tegenwoordig zulke overgevoelige oren heeft dat die eigenlijk alleen nog maar plechtstatige eerbewijzen kunnen aanhoren’ (vertaling Harm-Jan van Dam, uitgave Athenaeum – Polak & Van Gennep, 2001). Scherts, Satire en Ironie is een knipoog naar het boek/theaterstuk uit 1827 van Christian Dietrich Grabbe ‘Scherts, satire, ironie en diepere betekenis’ dat in 1964 is bewerkt door Hugo Claus en onder meer deze zomer wordt gespeeld op de Salzburger Festspiele. 
 
bron:CPNB