In hoeverre is de Efteling toegankelijk en leuk voor kinderen met een handicap? Met deze vraag hebben Mara (9 jaar, rolstoelafhankelijk), Lillian (12 jaar, blind) en Michiel (16 jaar, syndroom van down, jeugdreuma en glutenvrij dieet) samen met Jochem van Gelder (ambassadeur NSGK) de Efteling aan een kritische test onderworpen. Samen hebben zij 24 mei onderzocht of de Efteling een geschikte locatie is voor de picknick die de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind daar wil organiseren. In het kader van haar 55-jarig jubileum, op 15 juni 2005, wil de stichting 250 gezinnen met een gehandicapt kind feestelijk onthalen in het attractiepark.  

De testdag  
Het Expert Team heeft samen met Jochem van Gelder een route afgelegd in de Efteling. Zij hebben enkele attracties, een winkeltje en een restaurant bezocht. Omdat de kinderen allemaal een ander type handicap hebben, hebben ze alle drie op andere dingen gelet. Voor Mara was de rolstoeltoegankelijkheid van belang. Lillian wilde graag onderzoeken of alle zintuigen voldoende geprikkeld worden. Is de Fata Morgana ook leuk als je blind bent? Michiel wilde weten of hij met zijn glutenvrij dieet net zo makkelijk als ieder ander een patatje kan kopen.  
 
De uitslag  
Over de einduitslag is het Expert Team het volledig eens: de Efteling is top! Het park krijgt een 9. Geen 10, want ze hebben nog wel wat tips voor de directeur marketing & exploitatie van de Efteling, Olaf Vugts. Mara geeft aan dat de paden in de winkels wat smal zijn voor haar rolstoel. Lillian adviseert om op de bordjes in het park de tekst ook in braille weer te geven of iets te ontwikkelen met gesproken tekst. In de Fata Morgana heeft ze genoten van de geuren, de geluiden en de warmteverschillen. Het gaat alleen wel wat snel als je alles in je op wilt nemen. Tot slot wil Michiel de Fata Morgana nà³g spannender maken, voor echte mannen zoals hij. Het restaurant op het Anton Pieck Plein krijgt van hem een 10. Zonder problemen kon hij met de andere kinderen mee eten. Kortom: de NSGK kan met een gerust hart de NSGKpicknick in de Efteling organiseren.  
 
De NSGKpicknick  
Gewoon meedoen! Dat staat centraal tijdens de NSGKpicknick op 15 juni. Bij een picknick zijn letterlijk geen drempels. Kinderen met en zonder handicap kunnen elkaar in gelijkwaardigheid ontmoeten. Zo kunnen dove en slechthorende kinderen dankzij de doventolk ook naar de verhalenverteller luisteren. En slechtziende of blinde kinderen kunnen mee voetballen door de bal met een belletje!  
 
Een onbezorgd dagje uit voor het hele gezin  
Kinderen met een handicap hebben veel zorg en begeleiding nodig. Dit is vaak zwaar voor de kinderen zelf, maar ook voor hun ouders, broertjes en zusjes. Een onbezorgd dagje weg is dan ook helaas geen vanzelfsprekendheid. Juist hierom is het  zo belangrijk dat ouders voor  à©à©n dag worden ontlast van hun zorgtaken, dat broertjes en zusjes alle aandacht kunnen krijgen en dat kinderen met een handicap gewoon kind kunnen zijn! 
 
Jubileumjaar  
Al 55 jaar helpt de NSGK kinderen met een handicap met hun beperking een volwaardig leven te leiden. Want: gehandicapte kinderen zijn in eerste plaats kinderen. De NSGK helpt door hen de kansen te bieden die voor andere kinderen als vanzelfsprekend worden ervaren. Zij steunt organisaties en instellingen die de noodzakelijke extra aanpassingen, begeleiding en zorg kunnen regelen. Ook zet  de NSGK zich in om de beeldvorming rond kinderen met een handicap bij te stellen. Want er zijn nog veel vooroordelen die integratie belemmeren.  
 
bron:NSGK