Alex Brenninkmeijer, de Nationale ombudsman, concludeert na onderzoek dat twee agenten van het politiekorps Gelderland-Midden ten onrechte op een auto hebben geschoten en bovendien niet getraind waren om een vuurwapen tegen rijdende auto's te gebruiken. De Nationale ombudsman deed het onderzoek naar aanleiding van een klacht van de ouders van een jongen, die met twee vrienden in een rijdende auto werd beschoten.
In november 2000 werd de auto van de drie jongens door de politie tot stilstand gebracht bij een benzinepomp in Hoevelaken. De auto reed zonder licht tegen de verplichte rijrichting in en reageerde niet direct op het stopteken van de politie. Toen de agenten bij de benzinepomp uit hun auto waren gestapt, reden de drie jongens snel achteruit en reden vervolgens de provinciale weg op. Bij het achteruitrijden werd een agent geraakt door het geopende portier en moest de andere agent opzij springen. De agenten trokken kort na elkaar hun vuurwapen en schoten op de auto. Op de provinciale weg botste de auto met de drie jongens op een vrachtwagen en een personenauto. Als gevolg van dit ongeval is één van de jongens overleden en zijn de twee anderen gewond geraakt.
Onterecht geschoten
Uit het onderzoek van de Nationale ombudsman blijkt dat de agenten in deze situatie geen vuurwapens hadden mogen gebruiken. In de ambtsinstructie van de Politie staat dat een vuurwapen alleen mag worden gebruikt als iemand zich aan zijn aanhouding dreigt te onttrekken, verdacht wordt van een ernstig misdrijf en het misdrijf moet worden aangemerkt als een grove aantasting van de rechtsorde. In dit geval was er geen sprake van verdenking van een ernstig misdrijf. De agenten waren dan ook niet bevoegd om hun vuurwapen te gebruiken.
Ongetraind
De Nationale ombudsman concludeert verder dat beide agenten niet getraind waren om een vuurwapen te gebruiken tegen rijdende voertuigen. Een agent had zelfs niet de verplichte bijscholing gehad na een onvoldoende schiettest. Bovendien had deze agent drie maanden vóór dit incident bij een ander incident ook ten onrechte zijn vuurwapen gebruikt. De andere agent had niet ieder kwartaal een schiettest gedaan zoals voorgeschreven.
bron:De Nationale Ombudsman