Hare Majesteit de Koningin ontvangt op woensdag 24 augustus 2005 op Paleis Noordeinde te Den Haag ter overhandiging van hun geloofsbrieven achtereenvolgens de ambassadeur van de Republiek Zuid-Afrika, H.E. mevrouw Hlengiwe Buhle Mkhize, en de ambassadeur van de Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka, H.E. mevrouw Pamela Jayasekera Deen en de ambassadeur van de Volksrepubliek Bangladesh, H.E. mevrouw Ismat Jahan.

De ambassadeurs worden elk van hun residentie opgehaald en begeleid door een Kamerheer van de Koningin. De Koningin stelt daartoe aan elke ambassadeur een galarijtuig ter beschikking en, indien van toepassing, een zogenoemd blauw rijtuig voor de ambassadestaf. De rijtuigen worden getrokken door twee paarden. Het galarijtuig wordt voorafgegaan door twee bijrijders in galatenue. Voor en achter elke stoet rijden twee ruiters van de Bereden Politie Haaglanden in gala-uniform. Het kledingvoorschrift voor de ambassadeurs is jacquet, middagjapon of nationale dracht.

Bij Paleis Noordeinde zal een erewacht en een militaire kapel opgesteld staan. De erewacht bestaat uit een commandant en twee detachementen van C-compagnie 11 Infanteriebataljon Air Manoeuvre Brigade. De kapel is het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht ´Bereden Wapens'.

Bij de ingang van het paleis staan twee ereposten van de Koninklijke Marechaussee Brigade Den Haag. Na een eresaluut van vier roffels en het volkslied van het land van de ambassadeur volgt een inspectie van de erewacht, waarna de ambassadeur met zijn gevolg binnentreedt.

bron:RVD