Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart laboratorium (NLR) voert op 7 december 2005 in Lopik (Cabauw) in opdracht van de Koninklijke Luchtmacht geluidsmetingen uit bij helikopters. Aan de test nemen een Apache-, een Chinook- en een Cougar-helikopter deel. De metingen zijn bedoeld om een beter inzicht te krijgen in het geluid dat de helikopters produceren en de manier waarop dat geluid wordt verspreid.

 

De geluidsmetingen vinden in Lopik plaats vanwege de aanwezigheid van de 213 meter hoge meetmast van het KNMI. Een deel van de microfoons waarmee het geluid wordt gemeten, zal in deze meteorologische mast worden geplaatst. Een ander deel van de microfoons komt in de omgeving van de toren op de grond te staan.

De helikopters vliegen tijdens de geluidsmetingen verschillende patronen langs en over de mast in Lopik. De bebouwde gebieden, in het bijzonder Lopik en Cabauw, worden hierbij zoveel mogelijk gemeden. De helikopters vliegen in totaal vier uur, waarbij de vlieghoogte zal variëren van 50 meter tot 500 meter.

Indien de weersomstandigheden op 7 december niet voldoende zijn, zal de geluidsmeting later in week 49 of week 50 plaatsvinden.

bron:MinDef