10.000 mensen in Alkmaar en omstreken ontvangen volgende week, de tweede week van mei, de Omnibus 2005. Een omnibus is een grootschalige enquàªte die de gemeente Alkmaar jaarlijks uitvoert. De vragen gaan dit jaar onder meer over winkelen en boodschappen doen, theater De Vest, strandbezoek, mantelzorg en psychische gezondheid. De formulieren worden tussen 9 en 27 mei weer opgehaald.

Naast 3200 Alkmaarders, wordt de omnibus 2005 ook bezorgd in de volgende gemeenten: Bergen (1200 stuks), Castricum (1200), Heiloo (400), Langedijk (400), Schermer (400), Graft-De Rijp (400), Heerhugowaard (600) en Harenkarspel (1600). De mensen zijn uit een willekeurige steekproef uit alle bewoners boven de 18 jaar per deelnemende gemeente naar voren gekomen. Vanaf 9 mei brengen bezorgers de enquàªtes persoonlijk rond. Deze bezorgers komen de vragenlijsten tussen 9 en 27 mei ook weer ophalen en kunnen hiervoor dan ook direct bij aflevering een afspraak maken. Als de persoon niet thuis is, wordt de enquàªte in de brievenbus gedaan. De bezorger kan eventueel behulpzaam zijn bij het invullen van de enquàªte. Het is de bedoeling dat degene aan wie de enquàªte is geadresseerd de vragenlijst ook zelf invult.

Voor de betrouwbaarheid van het onderzoek is het van belang dat zoveel mogelijk enquàªtes ingevuld terugkomen. Deelname aan het onderzoek blijft volkomen anoniem. De formulieren worden gescand en daarna vernietigd. De formulieren zijn zeker niet voor commerciële doeleinden bestemd.

De afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente Alkmaar voert de omnibus uit. De medewerkers van deze afdeling stellen de vragenlijst op, in samenwerking met verschillende opdrachtgevers waaronder de gemeente zelf. Zij zorgen er ook voor dat alle enquàªtes verwerkt worden. Alle retour gekomen enquàªtes worden gescand door een computer. Zo kunnen alle gegevens snel verwerkt worden. De resultaten worden per onderwerp gebundeld in een rapport en worden gebruikt ter ondersteuning van het gemeentelijk beleid.

bron:Gemeente Alkmaar