De gemeente Arnhem start maandag 2 mei met de bestrijding van de faraomieren op de Wichard van Pontlaan en op maandag 9 mei in de binnenstad. Medewerkers van Sita en Rentokil plaatsen dan in woningen en bedrijfspanden waar de mieren zijn gesignaleerd Maxforce lokaasdoosjes. Na enkele weken worden de woningen en bedrijfspanden gecontroleerd op aanwezigheid van de mieren

Ook daarna worden nog enkele controles uitgevoerd. In totaal gaat het om ongeveer 150 woningen en bedrijfspanden.
In december 2004 constateerde de gemeente Arnhem in een aantal bedrijfspanden en woningen in de omgeving van de Korenmarkt en de Wichard van Pontlaan faraomieren. De gemeente heeft de afgelopen maanden, met medewerking van bewoners, het verspreidingsgebied van de mieren in kaart gebracht. Nu kan dus begonnen worden met de bestrijding. De eigenaar betaalt de kosten van de bestrijding.

De bestrijding gebeurt door het plaatsen van lokaasdoosjes in alle betrokken en aangrenzende panden op plaatsen waar de mieren lopen. Gemiddeld wordt op elke 10 m2 een lokaasdoosje geplaatst. De bestrijding is niet makkelijk: door zn geringe afmetingen kan de faraomier zich via zeer nauwe soms nauwelijks zichtbare spleten en kieren achter muren, wandtegels, lambriseringen en andere betimmeringen nestelen. De nesten komen ook voor in meubels en verpakkingsmateriaal. De werksters komen op het lokaas af en nemen het mee naar de nesten waar de koninginnen en de larven ermee worden gevoerd. Door het verspreidingsgebied van de mieren nu in een keer aan te pakken hoopt de gemeente een goed resultaat te bereiken.

Faraomieren zijn hele kleine, nauwelijks waarneembare mieren die oorspronkelijk uit de tropen komen. De mieren veroorzaken geen schade en zijn niet direct een bedreiging voor de volksgezondheid, maar bij grote aantallen veroorzaken ze wel overlast.

bron:Gemeente Arnhem