Gemeenteambtenaren in Noord- en Zuid-Holland hebben maandag actie gevoerd voor een goede cao Gemeenten. Enkele honderden vakbondsleden voerden actie in Amsterdam, maar ook in Leiden, Alphen aan de Rijn en Gouda.

De regionale acties zijn bedoeld om gemeenteambtenaren op te roepen op 9 juni naar het Museumplein in Amsterdam te komen. Enkele weken geleden mislukte het cao-overleg. De bonden (waaronder CNV Publieke Zaak) vinden dat de werkgever (VNG) onvoldoende salaris biedt en verder verslechteringsvoorstellen doet op het gebied van de sociale zekerheid en het functioneel leeftijdsontslag (vervroegd pensioen voor mensen met zware beroepen).

Petitie
Burgemeester Cohen kreeg tijdens de manifestatie in Amsterdam een petitie aangeboden waarin de bonden uitleggen waarom ze actie voeren. Maandagochtend was het openbaar vervoer in Amsterdam plat gelegd (in de spits). Tijdens de manifestatie in Amsterdam sprak landelijk onderhandelaar Willem Jelle Berg de aanwezigen toe.

Leiden en Gouda
De ambulancediensten in Leiden en Gouda voerden eveneens actie. De brandweer sloot zich hierbij aan. Anselma Zwaagstra, regiobestuurder van CNV Publieke Zaak: "De optocht door Leiden baarde veel opzien. Van Leiden ging het in colonne naar Alphen aan de Rijn waar voor het stadhuis een korte lawaaiactie werd gehouden. Ten slotte werd Gouda aangedaan waar de loco-burgemeester een petitie kreeg aangeboden. Ook deelden we flyers uit in het stadsdeelkantoor. Het was een mooie opwarmer voor 9 juni."

Later deze week volgen er nog acties in onder andere Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Den Haag.
 
bron:CNV

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular