Op donderdag 9 juni zal het gemeentepersoneel massaal het werk neerleggen en afreizen naar de landelijke actiebijeenkomst op het Museumplein in Amsterdam. In Amsterdam en Utrecht zal het stadsvervoer de hele dag stilliggen en wordt het huisvuil niet opgehaald. In de meeste gemeenten zullen op 9 juni de loketten gesloten zijn. De organiserende vakbonden ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak verwachten minimaal 10.000 actievoerders in Amsterdam.

De werknemers bij de gemeenten protesteren tegen de voorgestelde verslechteringen in hun CAO. Onder andere op punten als aanvulling op het vroegpensioen, ziektekosten, verlofstelsel, sociale zekerheid (het wachtgeld) en aantasting van de FLO. Daarnaast zijn ze kwaad over het loonbod van de werkgever van 0,6 procent per 1 juni 2005 voor een looptijd die aanvangt op 1 april 2004.
De werknemers zijn van mening dat met deze voorstellen niet alleen afbraak van hun opgebouwde rechten plaats vindt, maar dat zij ook nog eens hun eigen salarisverhoging gaan betalen. De eisen van ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak zijn ondermeer, een loonsverhoging van 1,25% per 1 januari 2005, goede loondoorbetaling bij ziekte en reïntegratie en afspraken over een nieuwe ziektekostenregeling.

bron:ABVAKABO FNV