Gemeenten willen meevallers aardgasbaten voor hogere bijstandsuitkeringenDe VNG pleit ervoor dat de onverwacht meevallende aardgasbaten volgend jaar worden gebruikt voor het verhogen van de bijstandsuitkeringen en het budget bijzondere bijstand om zo de financiële lasten voor de minima te verlichten.

De minima dreigen volgend jaar in koopkracht 1 procent achteruit te gaan. Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen krijgen te maken met een stapeling van maatregelen die hun koopkracht verder aantast. Bovendien vrezen gemeenten dat met de invoering van het nieuwe ziektenkostenstelsel per 1 januari 2006 de problemen voor de kwetsbare burgers nog verder toe zullen nemen. Verwacht wordt dat het aantal onverzekerden sterk zal toenemen. Ook vrezen gemeenten dat veel minima kiezen voor een hoog eigen risico vanwege de lage premie en hierdoor in de problemen kunnen raken.

Het rijk wil de koopkrachtdaling voor de gemiddelde burger beperkt houden, maar neemt zelf slechts beperkte fiscale maatregelen. De uitkeringen zijn de afgelopen twee jaar niet gestegen. De VNG is dan ook van mening dat de aardgasbaten voor de bijstand moeten worden ingezet om zo de koopkracht van de minima te verbeteren. Daarnaast wijst het kabinet regelmatig op de mogelijkheden die gemeenten hebben om met behulp van bijzondere bijstand minima te compenseren. De VNG wijst er echter op dat gemeenten de afgelopen jaren flink gekort zijn op het budget voor bijzondere bijstand. Door komend jaar de aardgasbaten tevens voor de bijzondere bijstand in te zetten, worden gemeenten in staat gesteld de toenemende druk op de bijzondere bijstand op te vangen en de minima te ondersteunen. Ook kan zo de alsmaar toenemende schuldenproblematiek door gemeenten worden bestreden.

bron:VNGComments are closed.
%d bloggers liken dit: