Het publiek bepaalt door te stemmen welk boek het predikaat ´Boek van het Jaar' krijgt. De auteur van het winnende boek ontvangt de NS Publieksprijs, bestaande uit een sculptuur van Jeroen Henneman en een geldbedrag van à¢?¬ 7.500,-. Het publiek kan stemmen op een van de zes genomineerde titels, of een stem uitbrengen op een zelf gekozen titel. Vorig jaar won Geert Mak met zijn boek In Europa. Eerdere winnaars waren onder anderen Hella S. Haasse, Adriaan van Dis en Connie Palmen.

Zes boeken zijn genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005. Het zijn:

De thuiskomst van Anna Enquist
Troost van Ronald Giphart
Knielen op een bed violen van Jan Siebelink
De reà¼nie van Simone van der Vlugt
Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Over Cruijff en leiderschap van Pieter Winsemius
Sonny Boy van Annejet van der Zijl
De zes boeken zijn door een selectiecomità© van boekverkopers gekozen uit de populairste boeken die het afgelopen jaar verschenen. Dit is vandaag bekendgemaakt door de Stichting CPNB, initiatiefnemer van de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek.

Utrecht Uitfeest
De verkiezingsperiode van de NS Publieksprijs 2005 start op zondag 4 september met een feestelijke aftrap tijdens het Utrecht Uitfeest, de opening van het culturele seizoen van Utrecht. Daar zullen ook de auteurs van de genomineerde boeken aanwezig zijn.

De stemperiode van de NS Publieksprijs 2005 loopt tot en met zaterdag 29 oktober. Op donderdag 3 november wordt bekendgemaakt wie de NS Publieksprijs 2005 wint.

De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek is ingesteld in 1987. Tot 1992 was het een oeuvreprijs. Daarna werd de prijs toegekend aan de auteur van het boek dat volgens het publiek het beste van het jaar was. Sponsor van de prijs is NS.

bron:CPNB