De kerstinkopen van enkele duizenden Rotterdammers zijn zaterdagmiddag rond half twaalf ruw verstoord door een lekkende leiding van de stadsverwarming. Door de lekkage spoot een grote hoeveelheid water, naar schatting 600.000 liter, de straat op. Het kokende water liep onder andere de Koopgoot in en de Coolsingel op. Als gevolg hiervan liepen vier personen tweedegraads brandwonden en één persoon derdegraadsbrandwonden op aan de voeten. Deze slachtoffers werden in eerste instantie door ambulancepersoneel behandeld en later overgebracht naar verschillende ziekenhuizen in de stad. Daarnaast werd één persoon met hartklachten overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum.

Vanwege de wateroverlast en de stoomontwikkeling werd door brandweer- en politiepersoneel rond kwart voor twaalf de Koopgoot ontruimd. Korte tijd later werd het sein 'Grip 1' gegeven waarna alle hulpdiensten met groot materieel uitrukten.

De Coolsingel, Korte Hoogstraat en een gedeelte van de Meent werden afgesloten voor alle verkeer. Op de Coolsingel werd een 'gewondennest' ingericht waar mensen zich konden laten behandelen aan opgelopen verwondingen. Tevens werden op de Coolsingel 8 ambulances gestationeerd om eventuele gewonden te kunnen afvoeren. De metrostations bij Beurs werden uit voorzorg afgesloten.
Mede om het unieke tijdstip, de dag voor kerst, en de locatie midden in de stad, stelde burgemeester Opstelten zich persoonlijk op de hoogte van de situatie.
Door de stoom gingen in verschillende panden de brandalarmen af. De brandweer heeft, om het zekere voor het onzekere te nemen, al deze panden gecontroleerd. Tevens ontstond door het hete water bij de Korte Hoogstraat een verzakking in het wegdek. Deze werd door medewerkers van Gemeentewerken hersteld.
Rond half drie kon een groot gedeelte van de afzettingen opgeheven worden. Alleen de westelijke rijbaan van de Coolsingel, boven de Koopgoot, het westelijk deel van de Koopgoot en het Beursplein en de Korte Hoogstraat bleven afgesloten. Naar verwachting zullen deze in de loop van de avond opgeheven worden en alleen de Korte Hoogstraat, in verband met werkzaamheden van de ENECO, afgesloten blijven.

ENECO heeft de druk in de leidingen verlaagd, zodat de druk bij de lekkage ophield, om deze te kunnen verhelpen. Hierdoor waren er gedurende de middag in de hele stad problemen met het leveren van warmte en warm water. Rond het einde van de middag had vrijwel heel de stad weer warm water. Voor een klein gedeelte rondom de Korte Hoogstraat, de 110 woningen in de Schielandtoren,was pas tegen middernacht de levering weer hersteld. De werkzaamheden van ENECO om de lekkage te herstellen namen nog een groot gedeelte van de kerstnachtnacht in beslag.
bron:Politie Rotterdam Rijnmond