Het Ministerie van Justitie heeft, ondanks het verbod van de voorzieningenrechter, weer een extra bezuinigingsronde afgekondigd. Dit weekend begint in de Arnhemse gevangenissen het z.g. 25 uurs regime. Naar verwachting zal het regime ook in andere gevangenissen van kracht worden.

Gedetineerden in de Arnhemse gevangenissen dreigen dit weekend in opstand te komen tegen het nieuwe 25 uurs versoberingsregime wat dit weekend ingaat in de Arnhemse gevangenissen. Gedetineerden gaan vanaf 13.00 uur achter de deur tot de volgende morgen, voorheen was dit, ivm het nieuwe tijdelijke versoberingsregime, vanaf 17.00 uur

De Europese Organisatie ter Bescherming van Gedetineerden afd. Nederland is boos op de directie van beide gevangenissen aangezien dit regime eerder in 2004 door de voorzieningenrechter is verboden. Het 25 uurs regime gaat dit weekeinde in en zal meer inrichtingen in Nederland gaan treffen, het komt er op neer dat gevangenen vanaf 13.00 uur in hun cel gaan en pas de volgende ochtend er weer uitkomen. In het vorige regime gingen de gevangenen vanaf 17.00 uur achter de deur.

De EORG wil dit weekend met de directie aan tafel om het regime van tafel te krijgen, anders komt er een opstand, de rechter heeft het ministerie van justitie verboden om meer te bezuinigen, de minister van justitie moet direct ingrijpen, aldus de EORG.

Het nieuwe regime kwam aan het licht vandaag op de bewaarders manifestatie in Utrecht, die de EORG weer hebben ingeschakeld.

bron:Eorg