De 71-jarige R.J. uit Heerhugowaard is voor ontucht met meisjes tussen de 5 en 8 jaar veroordeeld tot 360 dagen gevangenisstraf waarvan 347 dagen voorwaardelijk met als bijzondere voorwaarde contact met Reclassering Nederland. Ook moet R.J. een werkstraf van 100 uren verrichten.

De rechtbank acht bewezen dat de man tussen 19 februari en 28 december 2005 met jonge meisjes ontuchtige handelingen heeft gepleegd. De man zocht jonge kinderen op bij speeltuinen, schoolpleinen en bij een zwembad in Heerhugowaard en Alkmaar. De rechtbank vindt dat de man inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijke en psychische integriteit van de slachtoffers. R.J. liet zich leiden door zijn eigen seksuele gevoelens en hield geen rekening met nadelige gevolgen die jonge kinderen door een dergelijke ervaring kunnen ondervinden.

De man die exhibitionist en pedofiel is, lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. De rechtbank is van oordeel dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is en acht de kans op herhaling aanwezig als de man de gesprekken met zijn psychiater en psycholoog en de reclassering niet voortzet en geen medicatie meer krijgt. De rechtbank heeft bepaald dat R.J. de voorwaardelijke gevangenisstraf moet uitzitten als hij zich binnen twee jaar aan een strafbaar feit schuldig maakt of gedurende die tijd zich niet houdt aan de bijzondere voorwaarde waarvoor een proeftijd van drie jaar geldt.
bron: Rechtbank Alkmaar