Door de aangekondigde staking van de verkeersleiders van ProRail zal NS vrijdag 17 juni waarschijnlijk de gehele dag geen treinen kunnen rijden. Naar verwachting zal het nachtnet van vrijdag 17 op zaterdag 18 juni tussen Utrecht - Amsterdam - Rotterdam weer volgens dienstregeling rijden. Ook alle internationale treinen kunnen door de staking op vrijdag niet rijden.

Gedupeerde vaste klanten van NS komen in aanmerking voor een coulanceregeling. NS zal tevens de eerder voorgenomen verruiming van reistijden voor houders van een OV-studentenkaart ? zoals ook al gesuggereerd door andere partijen als de PvdA en Rover - doorzetten.

NS heeft er de afgelopen weken alles aan gedaan, onder meer via advertenties en omroepberichten, om de reizigers attent te maken op de mogelijke staking van ProRail. Uit onafhankelijk representatief onderzoek onder de Nederlandse bevolking blijkt overigens dat meer dan 80% van de Nederlanders vindt dat de staking zijn doel voorbij schiet en dat met name de treinreizigers oneigenlijk slachtoffer worden.
Binnenland
Donderdagnacht zal NS een half nachtnet kunnen rijden. De laatst vertrekkende treinen zijn: 1.59 uur uit Rotterdam naar Utrecht en 1.04 uur uit Utrecht naar Rotterdam (beiden via Amsterdam). Vrijdag rijden naar verwachting de gehele dag geen treinen. Naar verwachting zal het nachtnet vrijdagnacht wel weer volgens dienstregeling rijden. De eerste treinen in de nacht van vrijdag op zaterdag vertrekken om 0.43 uur uit Amsterdam naar Rotterdam en 0.59 uur uit Rotterdam richting Utrecht (via Amsterdam). Reizigers worden aangeraden www.ns.nl of NOS teletekst pagina 751 te volgen.
NS biedt studenten met een OV-Studentenkaart een verruiming van reistijd aan. Weekkaarthouders mogen vanwege de staking ook op zaterdagochtend tot 12:00 op de OV-studentenkaart reizen. Weekendkaarthouders mogen op donderdagavond vanaf 18:00 uur reizen.
Internationaal
Door de staking zullen ook internationale treinen waarschijnlijk niet kunnen rijden. Dit heeft de volgende consequenties:
Thalys Amsterdam-Brussel-Parijs rijdt van en tot Antwerpen Berchem
Disney-Thalys rijdt vanaf Essen
De internationale trein Amsterdam-Antwerpen-Brussel rijdt van en tot Essen
ICE International Amsterdam-Keulen-Frankfurt-Basel rijdt van en naar Emmerich
CityNightLine Amsterdam-Mà¼nchen-Zà¼rich rijdt van en naar Emmerich
De Internationale trein Amsterdam-Hannover-Berlin rijdt van en naar Bad Bentheim
Reizigers die in het bezit zijn van een biljet voor à©à©n van de genoemde internationale treinen op deze datum kunnen dit omboeken of kosteloos annuleren. Voor meer informatie kunnen reizigers terecht op www.nsinternationaal.nl , teletekst pagina 752 of bij de verkooppunten van NS Internationaal of reisbureau. Klanten in het bezit van een abonnement of geldig vervoerbewijs voor 17 juni die gedupeerd worden door de staking bij ProRail, kunnen bij NS terecht voor een vergoeding. Hoewel NS buiten het conflict staat en niet verplicht is een schadevergoeding aan haar reizigers uit te keren, wil het bedrijf uit coulance een vergoedingsregeling voor gedupeerde reizigers treffen. Aad Veenman: "Ondanks het feit dat deze staking geheel buiten ons om wordt gevoerd, voelen wij ons verantwoordelijk voor onze klanten. Zij mogen niet de dupe worden van deze staking. Hoewel we ons ervan bewust zijn dat ProRail gepoogd heeft een staking te voorkomen, dienen wij deze kosten bij ProRail in rekening te brengen."
De regeling betekent dat NS de gemaakte kosten voor een reeds aangeschaft vervoerbewijs geldig op 17 juni restitueert. Vaste klanten met een maand- of jaarkaart krijgen een evenredig deel van de abonnementskosten vergoed. Klanten met een geldig vervoerbewijs (incl. maand- of jaarkaart), die voor vervangend vervoer kiezen, krijgen de kosten daarvoor vergoed tot een maximum van 25,- euro per dag.
Verzoeken tot terugbetaling kunnen worden ingediend bij:

NS Klantenservice "regeling 17 juni", Postbus 2685, 3500 GR Utrecht. NS verzoekt het originele vervoerbewijs, kopie van abonnement of stamkaart en bewijzen van gemaakte kosten bij te voegen onder vemelding van bank- of gironummer.

bron:NS