Het Bovenregionaal Rechercheteam Amsterdam Amstelland en Gooi- en Vechtstreek heeft de afgelopen maanden zes mannen en een vrouw gearresteerd die worden verdacht van gewapende overvallen. De bende had het voornamelijk voorzien op sekshuizen of seksgerelateerde bedrijven. Alle verdachten zijn inmiddels voor de rechter-commissaris geleid, vier van hen zitten nog vast.

De bendeleden in de leeftijd van 19 tot 24 jaar worden verdacht van het plegen van zeker achttien roofovervallen in de eerste drie maanden van dit jaar. Daarvan vonden er vijf in de regio's Flevoland, Zaanstreek Waterland en in de Gooi -en Vechtstreek plaats. De daders gingen met steeds meer geweld te werk. Bij één overval werd een schot gelost, werden slachtoffers met een wapen geslagen en kwam het zelfs tot een zedendelict.

De recherche hield, onder leiding van een officier van justitie van het parket Amsterdam, in maart en april  zes verdachten aan. Onder hen een 24-jarige Amsterdammer die als hoofddader is aangemerkt. De zevende verdachte  een heler die beschikte over een bij een roofoverval gestolen gsm, werd half juli opgepakt. Hij is inmiddels heengezonden.

De buit bestond meestal uit kleine geldbedragen, gsm's en sieraden. Het hoogst buitgemaakte bedrag was zo'n 1.500 euro. Zowel het personeel als aanwezige klanten moesten onder bedreiging van een vuurwapen geld en sieraden afstaan. Als er een kluis aanwezig was, moest ook deze open. Diverse slachtoffers liepen lichte verwondingen op toen voornamelijk de hoofdverdachte hen met een wapen sloeg.

De recherche vermoedt dat er meer dan achttien overvallen zijn gepleegd, maar dat sommige mensen, onder andere klanten, bijvoorbeeld uit schaamte,  geen aangifte hebben gedaan. Slachtoffers die alsnog aangifte wensen te doen kunnen zich wenden tot het onderzoeksteam van het Bovenregionaal Recherche Team / Amsterdam-Amstelland via 0900-8844.

bron:Politie Flevoland