De politie in Westfriesland gaat samen met de gemeenten, de verzekeringsmaatschappij Univé en verschillende ondernemers de autocriminaliteit te lijf. Daarbij wordt tevens een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van autobezitters. Enkhuizen is de eerste Westfriese gemeente waar de aanpak op 1 mei aanstaande officieel van start zal gaan. De andere gemeentes volgen in de loop van het jaar.

Diefstal uit een auto staat op de tweede plaats van de misdrijven top tien (na diefstal fiets). In Westfriesland werden er in 2005 door de politie 2000 aangiften geregistreerd. 213 hiervan vonden er plaats in Enkhuizen. Deze gemeente doet dan ook van harte mee aan een actie waarbij automobilisten erop worden gewezen geen waardevolle spullen in de auto achter te laten. Op de 7000 adressen in Enkhuizen wordt samen met de gemeentegids een opvallende gele spiegelhanger bezorgd voor in de auto. Op de achterkant van deze hanger staan tips zoals:
-Sluit de portieren van uw auto af
-Neem altijd alle spullen mee uit de auto
-Laat het handschoenenvakje open zodat iedereen kan zien dat er niets in zit.
-Dieven zoeken ook onder uw stoel, berg daar dus niets op
-Parkeer uw auto zoveel mogelijk in het zicht en op een goed verlichte parkeerplaats.
 
Niets er in, niets er uit
Op parkeerplaatsen in Enkhuizen worden borden geplaatst met de waarschuwing: ‘Niets er in, niets er uit’. Daarnaast zijn er gratis folders verkrijgbaar bij diverse winkels, worden op verschillende plaatsen posters opgehangen en verschijnt er een spandoek met aandacht voor het onderwerp boven de toegangswegen naar Enkhuizen.  De spiegelhangers maar ook de andere uitingen worden mede bekostigd door sponsoring van verzekeringsmaatschappij Univé. Naast alle uitingen zal de gemeente toezichthouders extra laten controleren op parkeerterreinen, worden toeristen door de betrokken instanties gewaarschuwd en in de reguliere surveillances zal de politie extra oplettend zijn.
Bewustwording
Woensdag kwamen de deelnemende partners bij elkaar in ‘de Dromedaris’ in Enkhuizen om de gezamenlijke actie tegen de autocriminaliteit officieel te bekrachtigen. Burgemeester Jan Baas en politiechef Frank Bark van Enkhuizen mochten bij een ludieke actie laten zien hoe het ‘niet’ moet. Zij toonden hoe snel een auto-inbraak is gepleegd en verwijderden de waardevolle spullen achtergelaten in de geparkeerde auto. Vervolgens werd het goede voorbeeld getoond hoe een auto dan wel achtergelaten dient te worden, zonder waardevolle spullen, het handschoenenvakje open en met de gele spiegelhanger aan de spiegel. Met de gezamenlijke actie hopen de deelnemers de bewustwording bij het publiek te vergroten en auto-inbraak zoveel mogelijk te voorkomen.
 
bron:Politie Noord Holland Noord

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular