Overgewicht is een serieus probleem in Nederland. In elke klas op de basisschool zitten gemiddeld drie kinderen die te dik of veel te dik zijn. Dit is ook zo in Alkmaar. De GGD Noord-Kennemerland biedt jongeren in Alkmaar met overgewicht het project Sporthero, waarbij jongeren met elkaar gaan werken aan een gezondere leefstijl.

Wat is Sporthero?

Sporthero is een project dat 200 jongeren in Alkmaar op een leuke manier laat kennismaken met diverse sporten. Sporthero loopt vier schooljaren (van 2005-2009), en elk schooljaar kunnen 50 jongeren deelnemen. Deze jongeren krijgen naast sportactiviteiten interactieve voorlichting over gezonde voeding en sociaal-emotionele onderwerpen. Het doel is om op een motiverende manier te werken aan een gezonde leefstijl. Het project wordt ondersteund door bekende sporters (waaronder Yvonne van Gennip) uit de regio.

Voor wie is Sporthero?

Het project Sporthero is bedoeld voor jongeren van 10 t/m 16 jaar met overgewicht, die wonen in de wijken Daalmeer, Overdie en De Mare in Alkmaar. De jongeren moeten gemotiveerd zijn om actief aan het project deel te nemen en om (indien nodig) hun leefstijl aan te passen.

Wat houdt Sporthero in?

Per schooljaar kunnen 50 jongeren meedoen aan Sporthero (5 groepen van 10 jongeren). Deze groepen komen, gedurende à©à©n schooljaar, 2 keer per week bijeen. Tijdens het grootste gedeelte van deze bijeenkomsten gaan zij samen sporten, de overige bijeenkomsten krijgen zij voorlichting over voeding (waaronder een kookcursus) en sociaal-emotionele onderwerpen. De jongeren worden begeleid door een professionele sportbegeleider (hun coach) en worden betrokken bij het samenstellen van hun sportprogramma. De sporten kunnen variëren van fitness en aerobic tot schaatsen en atletiek.

Sporthero is mede mogelijk gemaakt door subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (BOS-impuls) en de gemeente Alkmaar. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Sportbureau Alkmaar, Kern 8, Regionale Thuiszorg en de GGZ Noord-Holland Noord.

Wanneer start Sporthero?

Tijdens een feestelijke bijeenkomst (begin oktober 2005) zal het startsein gegeven worden voor Sporthero. Bekende sporters worden uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn (de ´Sportheroes').

bron:GGZ Noord Kennemerland

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular