De uit Ghana afkomstige Gifty Manukure, directeur van het eerste 24-uurs kinderdagverblijf WIPSA KIDS BV in Amsterdam-Zuidoost, is de eerste winnaar van de New Horizons Award. Deze nieuwe prijs voor succesvolle niet-Nederlandse ondernemers is een initiatief van staatssecretaris Karien van Gennip van economische zaken en MKB-Nederland-voorzitter Loek Hermans.

Een zevenkoppige jury verkoos Manukure vanwege haar aanpak, die wordt geroemd als ‘zeer innovatief en van grote maatschappelijke waarde’. Dankzij de 24-uursopvang van het kinderdagverblijf kunnen (alleenstaande) allochtone vrouwen met kinderen betaald werk verrichten en in hun eigen bestaan voorzien.

De kinderen bij WIPSA KIDS komen uit alle culturen, waarvan velen geen Nederlands spreken. Het centrum biedt speciale programma’s om die achterstand weg te werken. Gifty Manukure is bovendien breder maatschappelijk actief. Zij is voorzitter van de vereniging ‘Women In Positive Social Action’, die zich inzet voor Afrikaanse vrouwen en jongeren. Ook presenteert zij een radioprogramma. Hiermee geeft Manukure volgens de jury inhoud aan het begrip maatschappelijk ondernemen.

De tweede prijs ging naar Melek Usta, oprichter en directeur van het bedrijf Colourfull People. Usta verzorgt met haar bedrijf werving en selectie, detachering en trainingen voor ‘kleurrijk talent’. Derde prijswinnaar is Pawel Walentynowicz, eigenaar van EstEnter, een bureau voor handelsbemiddeling tussen Nederlandse bedrijven en Midden- en Oost-Europa.

Volgens officiële cijfers zijn er in Nederland circa 50.000 allochtone ondernemers. Zij blijken net zo goed te presteren als autochtone entrepeneurs, maar de continuïteit van hun bedrijven is vaker een probleem: naar verhouding is de kans dat een allochtone ondernemer het bedrijf moet staken groter dan bij een autochtone ondernemer. Daarom werken MKB-Nederland en Economische Zaken aan de uitvoering van het ‘Actieplan Nieuw Ondernemerschap’, om allochtone ondernemers voor te lichten en te ondersteunen.

bron:MKB