Ieder jaar organiseert het Rijksmuseum voor Volkenkunde in samenwerking met de Leidse Schouwburg een festival: Global Experience. Omdat in 2005 de relatie Nederland-Marokko 400 jaar bestaat, is Marokko het thema. Onder de titel MAROKKO SWINGT valt er op zaterdag 25 en zondag 26 juni in de schouwburg, in en om het museum en museumrestaurant Midi Mondial van alles te beleven.

Het programma wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met mensen uit de Marokkaanse gemeenschap. Muziek voert de boventoon en daaromheen is er een scala aan activiteiten, zoals een souk (Marokkaanse markt), munttheedemonstraties, kinderspelletjes en een modeshow.

In en om het Rijksmuseum voor Volkenkunde
Een belangrijk onderdeel van het festival is muziek. Muzikanten als Mohammed Rai, Hanane en de band Lozane komen op het museumterrein optreden. Zowel de populaire muziekstijlen als Raï als de traditionelere muziekvorm Gwana, ook wel Dakka Marrakhia genoemd, zijn te horen. Daarnaast wordt er een ´open podium' georganiseerd waarbij bezoekers zelf hun muziek kunnen laten horen, zoals een hiphop-optreden van Marokkaanse jongeren.

Het museumterrein is tijdens het laatste weekend van juni omgetoverd tot een waar Marokkaans festivalterrein. In verschillende nomadententen wordt een indruk gegeven van Marokkaans eten en wordt getoond hoe het interieur van een nomadentent eruit ziet. Daarnaast is er een souk, een typisch Marokkaanse markt. Hier wordt onder andere Marokkaanse muziek verkocht, Marokkaans aardewerk, kruiden en olijven.
En er is op het museumterrein van alles te doen, zien en te beleven: van een modeshow tot een munttheeceremonie en van hennaschilders tot Marokkaanse kinderspelletjes.

In en om museumrestaurant Midi Mondial
Een belangrijke partner tijdens ´Marokko swingt' is museumrestaurant Midi Mondial. Cafà© Midi biedt Marokkaanse vrouwen gelegenheid om op traditionele wijze couscous te bereiden. Dit is een uitgebreide bezigheid en gaat gepaard met een hoop gezelligheid. Op het terras en in het restaurant zelf zijn verschillende typisch Marokkaanse hapjes en drankjes verkrijgbaar. En wat ook niet zal ontbreken is een muntthee demonstratie. Het bereiden van muntthee is een uitgebreid ritueel.

In de Leidse Schouwburg
Ter afsluiting van het festival organiseert de Leidse Schouwburg op zondagmiddag Marokkaanse stand-up comedy, met Sjaak & Hassan, Soundos Toumi en Rachid Larouz, finalist van het Leids Cabaret Festival 2005.

bron:Rijksmuseum voor Volkenkunde.