Het Gouden Penseel 2005, de jaarlijkse prijs voor het mooist geïllustreerde Nederlandstalige kinderboek is toegekend aan Beer is op Vlindervan Annemarie van Haeringen (uitgeverij Leopold). De Zilveren Penselen gaan naar Waar is de taart? van Thà© Tjong-Khing (uitgeverij Lannoo) en Kleine Dood en het meisje van Kitty Crowther (Em. Querido's Uitgeverij).

Ook zijn drie Vlag & Wimpels toegekend: aan Sieb Posthuma voor Peter en de Wolf (uitgeverij Gottmer), aan Rotraut Susanne Berner voor Al mijn later is metjou (Em. Querido's Uitgeverij) en aan Wolf Erlbruch voor Waarom jij er bent (Em. Querido's Uitgeverij).

Het bekroonde prentenboek Beer is op Vlinder, dat Annemarie van Haeringen ook zelf schreef, vertelt het verhaal van een beer die de aandacht probeert te trekken van een vlinder die hij aanbidt. Van Haeringen (1959) won twee keer eerder een Gouden Penseel. In 1999 voor haar tekeningen in Malmok, geschreven door Sjoerd Kuyper, en in 2000 voor het door haar zelf geschreven De prinses met de lange haren.

De Penselen worden jaarlijks door de Stichting CPNB toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury, ditmaal onder voorzitterschap van Margriet Chorus (publiciste en hoofdredacteur Leeskraam). De uitreiking is met ingang van dit jaar gekoppeld aan een tentoonstelling van kinderboekenillustraties. De CPNB en het Centraal Museum starten hiertoe een meerjarige samenwerking. Met de jaarlijkse expositie willen de twee partijen meer aandacht verwerven voor de gezichtsbepalende rol van illustraties in de kinderliteratuur.

Naast tentoonstellingen voor volwassenen organiseert het Centraal Museum ook voor kinderen jaarlijks veel verschillende tentoonstellingen. Zo opent het Centraal Museum eind 2005 het Dick Bruna-huis, dat volledig gewijd is aan het werk van à©à©n van de beroemdste kinderboeken-illustratoren van Nederland.
 
bron:CPNB