De Toyota Motor Corporation heeft het Gouden RAI Wiel 2005 in ontvangst mogen nemen. Met de prijs voor Toyota wordt de innovatieve kracht, onder meer op milieugebied, van de wereldwijde automobielindustrie gehonoreerd. Toyota speelt in deze innovaties met de hybride-autos een belangrijke rol. De prijs werd aan de heer T. Arashima, president Toyota Europe, uitgereikt door verkeersminister Karla Peijs tijdens het RAI Mobiliteitsdiner in Den Haag.  

In het juryrapport wordt de keuze als volgt omschreven: Fabrikanten zijn er in geslaagd om in de hybride-auto de voordelen van twee verschillende krachtbronnen op intelligente wijze te combineren: de verbrandingsmotor met zijn hoge specifieke vermogen en grote actieradius en de elektromotor die emissievrij en stil is. Deze prestatie is de afgelopen jaren door verschillende automerken geleverd. Het Japanse Toyota concern speelt in het segment van de hybride-autos een zeer belangrijke rol sinds het eerste type in 1997 werd geïntroduceerd. In 2004 werd een sterk verbeterde versie van het model Prius op de markt gebracht dat over vrijwel de gehele wereld grote belangstelling en goede afzetcijfers heeft ondervonden. Deze auto werd zowel North American Car of the Year 2004 als international Car of the Year 2005. Er zijn sinds 1997 meer dan 300.000 van deze hybride-autos verkocht. 
 
Het Gouden RAI Wiel wordt sinds 2003 ieder jaar uitgereikt. Eerdere winnaars waren de Raad voor de Transportveiligheid en TNO Automotive. De prijs is ingesteld om personen of instellingen te eren, die zich op nationaal of internationaal niveau hebben onderscheiden op het gebied van verkeer en vervoer of van vervoermiddelen in brede zin. Het besluit over wie de prijs krijgt, wordt voorgelegd aan de leden van een Comità© van Aanbeveling. In dit comità© zitten: mr.drs. L.C. Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland en voorzitter Commissie Transport & Infrastructuur VNO-NCW, mr. J.H Schraven, voorzitter VNO-NCW, ing. J.B. Schueler, bondsvoorzitter BOVAG, mr. G.H.N.L. van Woerkom, hoofddirecteur ANWB en dr.ir. J.R. Vermeulen, algemeen voorzitter RAI Vereniging. 

bron:Rai