De Grafische Cultuurprijs 2005 is toegekend aan Jan de Jong en Chang-Chi Lan-Ying, de drijvende krachten achter Uitgeverij De Buitenkant, Offsetdrukkerij Jan de Jong en Zetterij Chang-Chi Lan-Ying, alle in Amsterdam. Ze krijgen de prijs voor de interessante en waardevolle boeken over het grafisch vak die zij gedurende vijfentwintig jaar hebben gerealiseerd.

Vooral de werkwijze van Jan de Jong en Chang-Chi Lan-Ying verdient volgens de jury bewondering. Ze hechten meer aan inhoud, vorm en uitvoering dan aan commercieel gewin. Menig boek over boeken zou zonder hen waarschijnlijk niet zijn verschenen, of zà³ veel minder van kwaliteit zijn geweest dat het nooit die aandacht in en ook buiten de grafische wereld had gekregen. Al hun uitgaven getuigen van liefde, zorg en vakmanschap en kunnen volgens de jury als voorbeeld dienen voor andere uitgevers en grafici. 
Enkele boeken die door Jan de Jong en Chang-Chi Lan-Ying werden geproduceerd en uitgegeven zijn 'Allesbehalve plat' van Charles Jongejans, het zogenoemde letterproevenboek ('Letterproeven van Nederlandse gieterijen uit de Bibliotheek van de KVB en andere verzamelingen in de Universiteitsbibliotheek Amsterdam') van John A. Lane en Mathieu Lommen, 'Het tomeloze talent in grafisch Nederland' van Hub. Hubben en 'Nieuwe kunst en het boek: een studie in Art Nouveau' van Ernst Braches. 
De Grafische Cultuurprijs, bestaande uit een speciaal ontworpen oorkonde, is een prijs voor een persoon, bedrijf of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de grafische cultuur in Nederland en wordt toegekend door de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO), de Grafische Cultuurstichting en papiergroothandel Proost en Brandt. De overhandiging van de Grafische Cultuurprijs aan Jan de Jong en Chang-Chi Lan-Ying vindt plaats tijdens Accolade 2005 op donderdag 19 mei in de Beurs van Berlage in Amsterdam en is aldus een passend vervolg op de viering van het vijfentwintig-jarig jubileum van De Buitenkant, Offsetdrukkerij Jan de Jong en Zetterij Chang-Chi Lan-Ying. Die vindt op 13 mei plaats, in de Universiteitsbibliotheek en de Aula van de Universiteit van Amsterdam. In de Galerij Bijzondere Collecties van de UB is ook - tot en met 17 juni - een kleine expositie ingericht van het onlangs door de UvA verworven archiefmateriaal van de drie bedrijven. 
 
bron:Grafische cultuurstichting