De Grafische Cultuurprijs 2006 is toegekend aan [Z]OO producties in Eindhoven. De prijs wordt uitgereikt tijdens Accolade 2006 op 11 mei in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De Grafische Cultuurprijs, bestaande uit een speciaal ontworpen oorkonde, is een prijs voor een persoon, bedrijf of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de grafische cultuur in Nederland en wordt toegekend door de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO), de Grafische Cultuurstichting en papiergroothandel Proost en Brandt.

[Z]OO producties, in 1991 opgericht door Robert van Rixtel en Eric van Casteren, krijgt de prijs voor zijn bijdrage aan het grafisch ontwerpen in Nederland. [Z]OO producties is bij een breder publiek bekend door de jaarlijkse uitgave van de [Z]OO agenda. Reden echter om [Z]OO producties te onderscheiden zijn de uitgave van monografieën over vormgeving en grafisch ontwerpers, de organisatie van symposia over het ontwerpvak en - niet in de laatste plaats - de manier van werken. [Z]OO producties is een stichting (derhalve zonder winstoogmerk) en weet met veel inzet, kennis, oprechte interesse en minimale middelen andere partijen te enthousiasmeren om in samenwerking zeer waardevolle en - voor de kennis van en discussie over het grafisch ontwerpen - zeer succesvolle projecten te realiseren. Aldus verschenen boeken over pictogrammen en iconen, papier, letters, webontwerp, theatervormgeving, en - in de serie Roots - cahiers over Paul Mertz, Walter Nikkels en Jan van Toorn en werd een groot aantal interessante symposia en andere bijeenkomsten georganiseerd. Op het programma voor 2006 staan cahiers over Henk Gianotten en de ontwerpers Harrie Sierman en Benno Wissing, een uitgave en bijeenkomst 'Oral History' (verhalen van oudere ontwerpers; in samenwerking met de Premsela Stichting en BNO) en een boek en tentoonstelling over Louis Kalff (mede-oprichter van Philips Design, AIVE, KIO en Evoluon). In alle gevallen gaat het om projecten die alleen tot stand konden en kunnen komen door de bijzondere formule van [Z]OO producties.
De publicatie over Benno Wissing verschijnt tijdens de uitreiking van de Grafische Cultuurprijs op 11 mei. Ben Bos schreef de publicatie; Wim Crouwel zal hem presenteren. De 'speciale' oorkonde van de Cultuurprijs 2006 wordt ontworpen door Ron van Roon en uitgevoerd door de vakbladen Items, Vormberichten, Print Buyer, Compres en de Nieuwsbrief van de Cultuurstichting
bron:Grafische Cultuurstichting