Greenpeace Nederland bezorgt vandaag 2000 liter gentech melk terug aan Campina. Actievoerders hebben de melk in een grote bak gepompt en blokkeren daarmee de deuren van het hoofdkantoor van Campina in Zaltbommel. De melk is afkomstig van koeien die genetisch gemanipuleerd veevoer hebben gegeten. Greenpeace wil dat Campina de enorme milieuproblemen die gentechnologie veroorzaakt serieus neemt. In reclameuitingen van Campina staat de term natuurlijk centraal. Greenpeace staat erop dat het bedrijf zijn eigen claim waarmaakt en melk levert zonder gentech aan zijn koeien te voeren.

Campina gelooft tot nu toe in de propaganda van de gentech-industrie. Die zegt dat gentech voordelen heeft voor het milieu. Maar de milieuveiligheid van genetische manipulatie is echter nog allerminst bewezen. Steeds blijkt dat gentechnologie onbetrouwbaar en onvoorspelbaar is. Eenmaal uitgezaaid zijn gentech gewassen niet te controleren en kunnen gewone gewassen besmet raken. In Spanje is recent grootschalige gentech besmetting van conventionele en biologisch geteelte maïs aangetoond. Dat gentech toenemend gebruik van bestrijdingsmiddelen en enorme monoculturen veroorzaakt is aangetoond in Argentinië.
Campina slaat de duidelijke waarschuwingen tot nu toe in de wind. Het bedrijf is bij uitstek in de positie is om een signaal tegen gentechnologie af te geven. Campina is marktleider in de zuivelindustrie in Nederland, heeft een gezond en milieuvriendelijk imago en is vanwege zijn controle op het veevoer dat boeren gebruiken goed in staat om gentech-veevoer af te wijzen. Jeroen Scharroo, campagneleider genetische manipulatie van Greenpeace: Er is genoeg gentechvrij veevoer te koop en het zou Campina sieren hiervoor te kiezen. Daarmee wordt de vraag naar gentechvrij veevoer gestimuleerd, en kan het bedrijf helpen grote milieuproblemen te voorkomen. Campina moet dat natuurlijk doen.

bron:Greenpeace