Greenpeace lanceert haar meest ambitieuze expeditie ooit: een vol jaar zal de
milieuorganisatie acties voeren op zee om het leven in de oceanen te beschermen. Dat is meer dan ooit nodig: door vervuiling, klimaatverandering en overbevissing staan tal van soorten - vissen, vogels, zeezoogdieren - op de rand van uitsterven. Greenpeace wil een wereldwijd netwerk van zeereservaten, zodat de gezondheid van de zeeën kan herstellen.

Twee Greenpeaceschepen, Esperanza en Arctic Sunrise, liggen klaar om uit te varen tegen de walvisvaart in het walvisreservaat bij de Zuidpool. Ondanks internationale protesten en herhaalde oproepen van de Internationale Walvisvaartcommissie tegen jaarlijkse jacht, kondigde het Japanse Visserij Agentschap dit jaar een verdubbeling van het jachtquotum aan. De Japanners willen dit seizoen 935 dwergvinvissen en 10 vinvissen slachten.

'Hoewel een verbod op de commerciële walvisjacht is afgesproken, faalt de
internationale gemeenschap in het stoppen van de grootschalige jacht. Een aantal soorten zijn door de meedogenloze walvisjacht al op de rand van uitsterven gebracht. Greenpeace gaat opnieuw naar het walvisreservaat om deze grote zeezoogdieren te beschermen en op te roepen tot een onmiddellijk einde van de jacht', zegt Shane Rattenbury van de Greenpeace Oceanen Campagne aan boord van de Esperanza. 'De jacht op walvissen is een tragisch voorbeeld van wat er in al onze oceanen gebeurt.'

Een van de Nederlanders aan boord is de Alkmaarse Jetske Nagtglas (32). Zij zal tijdens acties een rubberboot tussen walvis en walvisvaarder sturen en vaart drie maanden als vrijwilliger mee. 'De omstandigheden op zee zullen zwaar zijn, met metershoge golven en extreme kou. Maar walvissen zijn het waard om actie voor te voeren. Daar zet ik me voor in.'

Na de acties tegen de walvisjacht pakt de expeditie andere problemen op de wereldzeeën aan. De vervuiling van de zeeën bijvoorbeeld, de illegale tonijnkwekerijen bij Noord-Afrika, de talloze albatrossen die in alle oceanen verdrinken aan kilometerslange vislijnen. Ook in dit deel van de wereld zal Greenpeace actie voeren voor de leeggeviste en vervuilde Noordzee. Naast schade zal de bemanning van de Esperanza aandacht vragen voor de schoonheid van de oceanen. Zoals het prachtige zeeleven in de diepzee, waar het zo koud en donker is dat de meest wonderlijke vissen maar heel langzaam groeien. De sleepnetvisserij brengt grote schade aan, die pas na honderden jaren enigszins is hersteld. Om de biodiversiteit van de zeeën te beschermen benadrukt Greenpeace telkens weer de noodzaak voor een wereldwijd netwerk van zeereservaten(4). 'Door het instellen van zeereservaten kan het leven in de oceanen herstellen,' aldus Rattenbury.

Aan boord van de Esperanza, het nieuwste Greenpeaceschip, zijn de modernste
communicatiemiddelen, waaronder een continue internetverbinding. Er zullen regelmatig
nieuws en beelden naar de wal worden gestuurd. Ook is er een van afstand bestuurbare
onderwatercamera mee, die de schoonheid en de schade onder water kan laten zien. Ook
Jetske zal regelmatig updates versturen naar de website. Om de campagne te steunen werft Greenpeace tijdens de expeditie wereldwijd Ocean Defenders, supporters die ons werk actief steunen.

bron:Greenpeace