Greenpeace plaatste woensdagmorgen een immense harpoen met omgebogen loop op het Plein in Den Haag. De milieuorganisatie wil duidelijk maken dat de Nederlandse regering zich ondubbelzinnig moet inzetten tegen de zogenaamd wetenschappelijke walvisjacht door Japan. De Tweede Kamer voert vandaag Algemeen Overleg over de positie van Nederland bij de Internationale Walvisvaartcommissie, die aanstaande vrijdag begint. Landbouwminister Veerman gaf recentelijk aan, opnieuw uit te zijn op een compromis met de walvisvarende landen. 'Nederland moet zich helder uitspreken tegen de walvisjacht', stelt Bart van Opzeeland, woordvoerder Oceanen van Greenpeace Nederland. 'Een compromis zal de jacht op bedreigde walvissen echt niet stoppen.'

Tijdens de Walvisvaartvergadering, dit jaar op de Caribische eilanden St Kitts en Nevis, dreigen de walvisjagende landen voor het eerst in jaren een meerderheid van stemmen te halen. Daardoor kunnen besluiten worden genomen die desastreus zijn voor de walvis. Met behulp van ontwikkelingsgelden zorgde Japan voor een toeloop van landen bij de Commissie, die voor hervatting van de walvisjacht stemmen. Japan is een van de weinige landen die het moratorium op de walvisjacht negeren en onder het mom van wetenschappelijk onderzoek dit jaar bijna duizend walvissen doden. Het vlees van deze walvissen komt gewoon in de supermarkt terecht. Net als vorig jaar wil minister Veerman een compromis zoeken met de walvisvarende landen. De Nederlandse houding is gevaarlijk, juist nu elke stem telt moeten alle walvisbeschermende landen een heldere lijn trekken! Uit onderzoek van Nipo blijkt bovendien dat een meerderheid van de Nederlanders de walvisjacht totaal afwijst. Greenpeace protesteert tegen de walvisjacht, omdat deze gigantische zoogdieren met uitsterven worden bedreigd. 'Deze slachtpartijen zijn onnodig, onrechtmatig en afschuwelijk. Hier moet een einde aan komen en daarom willen we de walvisjacht stoppen', zegt Geert Drieman, directeur Greenpeace Nederland en als waarnemer aanwezig bij de Internationale Walvisvaartvergadering.
Greenpeace voerde eerder dit jaar actie tegen de Japanse walvisjacht in een walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. Actievoerders, waaronder de Alkmaarse Jetske  Nagtglas, voeren met rubberboten tussen de walvissen en de harpoen en belemmerden zo vele weken lang de jacht. De druk van duizenden Ocean Defenders wereldwijd zorgde ervoor dat Nissui, wier Europese hoofdkantoor in Amstelveen zit, zich terugtrok uit de walvisjacht. Bij de activiteit op het Plein informeren actievoerders van Greenpeace voorbijgangers en roepen hen op om Ocean Defender te worden en met Greenpeace actie te voeren voor een gezondere zee.
bron:Greenpeace