Opnieuw adviseren visserijbiologen lagere vangsten voor schol, tong en kabeljauw op de Noordzee, maakte het wetenschappelijk adviesorgaan ICES bekend. Greenpeace roept op, dit keer daadwerkelijk de vangsten van deze vissoorten terug te brengen. Het gaat de laatste jaren zeer slecht met deze vissoorten, met name met tong, maar ieder jaar weten inhalige visserijministers hoge vangstadviezen uit te onderhandelen.

'De Europese Commissie moet eindelijk eens luisteren naar het advies van visserijbiologen. Het negeren van het wetenschappelijke vangstadviezen kan vissoorten letterlijk doen uitsterven in de Noordzee. Stelselmatig meer blijven vangen dan verstandig is, kan grote gevolgen hebben, niet alleen voor de natuur, ook voor de visserijgemeenschap', stelt Farah Obaidullah, campagneleider Oceanen van Greenpeace.

Greenpeace signaleert een gestage terugloop van de hoeveelheid vis in de Noordzee. Niet alleen doordat er stelselmatig teveel wordt gevist, ook doordat schadelijke vismethoden worden gebruikt. Zoals de zogenoemde boomkorvisserij, die zware kettingen over en door de bodem sleept om platvissen als schol en tong uit het zand te jagen. Deze vorm van visserij vernietigt planten en dieren die op de zeebodem leven. Daarnaast worden veel onbruikbare vissen gevangen, die dood of bijna dood weer terug in zee worden gegooid. Een rijke wereld van anemonen, zeewieren en bodemdieren is door de boomkorvisserij een maanlandschap geworden met nog maar een beetje leven. 'Het volgen van de vangstadviezen van ICES is het minste wat de visserij moet doen. Voor een echt duurzame visserij die toekomst heeft moeten dit soort schadelijke vismethodes snel worden vervangen', aldus Obaidullah.

Greenpeace pleit voor het instellen van zeereservaten, waar de natuur van de Noordzee zal zich kunnen herstellen. In de overbeviste Noordzee krijgen vissen nu amper de kans zich voort te planten, laat staan dat ze de supervruchtbare leeftijd bereiken die zo belangrijk is voor een gezonde zee met veel vis. Vissers vangen veel ondermaatse vis, die dood of bijna dood weer overboord worden gezet. Schol kan bijvoorbeeld een lengte bereiken van 70 centimeter, maar wordt meestal gegeten als hij 30 centimeter is, net boven het minimale aanlandingsformaat. Of slibtong, geliefd in restaurants vanwege z'n bescheiden formaat, zou eigenlijk niet gegeten mogen worden: het is tong die zich nooit heeft voortgeplant.

Talloze voorbeelden wereldwijd tonen aan dat het instellen van zeereservaten ook in de rest van de zee zorgt voor meer vis. Om de zee gezond te houden, moeten buiten de
reservaten alleen nog duurzame vismethodes worden gebruikt, constateren wetenschappers.

Greenpeace voert wereldwijd campagne tegen overbevissing. Bij Canada zijn vanaf het
Greenpeaceschip Esperanza acties gevoerd tegen de overbevissing van de Atlantische
Oceaan. Ook vecht Greenpeace tegen de grootschalige illegale visserij op kabeljauw in de Barentszee, waarvan de vangsten ook in Nederland terecht komen. Greenpeace-vrijwilligers in Nederland tourden deze zomer rond met een ouderwetse haringkar vol levensechte vismodellen in de vroeger zo normale formaten. Ook geeft Greenpeace de vis-a-card uit, een kleurrijk kaartje waarop staat welke vis je wel en niet verantwoord kunt eten. Schol en tong zijn enkele van de vissen die op de kaart zwaar in het rood staan.

bron:Greenpeace