Van 5 tot en met 10 april vond de tweede aflevering plaats van de Filmmuseum Biënnale, het festival gewijd aan recente restauraties van veelal stille films en nieuwe muziek. Het festival trok meer dan vijfduizend bezoekers uit binnen- en buitenland, een toename van ruim 30 procent ten opzichte van de eerste editie. Zeer bijzonder dit jaar was de vertoning van "Beyond the Rocks", een film met Rudolf Valentino waarvan was aangenomen dat deze verloren was gegaan. De film werd voorzien van muziek door de Nederlandse componist Henny Vrienten.
De Filmmuseum Biënnale mag zich verheugen in een groeiende belangstelling: deze tweede aflevering van het aan stille film gewijde festival trok meer dan 5200 mensen; een stijging van ruim 30 procent ten opzichte van de vorige editie in 2003 (4000 bezoekers).
Onder de bezoekers bevonden zich vele buitenlandse gasten, onder wie Dennis Doros, oprichter en vice-president van Milestone Films, Barry Allen, Hoofd Restauratie van Paramount Pictures, en Martin Koerber, vooraanstaand filmrestaurator en verbonden aan het Filmmuseum Berlijn.
In binnen- en buitenlandse media was de aandacht voor het festival groot, onder andere bij BBC Breakfast Television, het ZDF Heute Journal, The Guardian, The New York Times en El Pais.
Het festival werd geopend met de wereldpremià¨re van de gerestaureerde versie van Beyond the Rocks (1922), voorzien van een score door Henny Vrienten. De officiële opening werd verricht door de staatssecretaris van cultuur, mevrouw Medy van der Laan, die onder meer opmerkte dat het Filmmuseum baanbrekend werk verricht voor het behoud van cultureel erfgoed. Voorafgaand aan de film was een speciaal voor deze opening gemaakte videobrief van Martin Scorsese te zien, waarin hij zijn waardering uitsprak voor het werk van het Filmmuseum: 'Once again, we owe a debt of great gratitude to the Nederlands Filmmuseum for all the work they did in the conservation and restoration of this film'.
Andere hoogtepunten waren Julien Duviviers Le mystà¨re de la Tour Eiffel (1927), van muziek voorzien door Fay Lovsky, de door het Asko Ensemble begeleide de voorstelling van Germaine Dulacs La coquille et le clergyman (1928) en De explicateur - een theatrale voorstelling met Spinvis met groot ensemble en acteur Hans Dagelet. Friedrich Fehà©rs The Robber Symphony (1936) en het overzicht van het filmwerk van beeldend kunstenaar Henri Plaat trokken eveneens veel bezoekers.
In het najaar gaat een aantal live voorstellingen op tournee, waaronder Im Lebenswirbel (1916), live begeleid door het Lagos Kwartet. Ook presenteerde het Filmmuseum twee aan de Biënnale gerelateerde dvd's: Zeven Films van Henri Plaat en Menschen am Sonntag (1930), de klassieker van Robert Siodmak met muziek gecomponeerd en uitgevoerd door het Alliage Orkest. Beide dvd's zijn verkrijgbaar bij het Filmmuseum.
In april 2007 organiseert het Filmmuseum de derde editie van de Filmmuseum Biënnale.
bron:Filmmuseum