In België is de partij Vlaams Blok door de hoogste rechters verboden, maar heeft haar naam verantderd in Vlaams Belang om door te kunnen gaan. Ze heeft in het buitenland een radiozender om minder kwetsbaar te zijn voor de Belgische rechtspraak. De Belgische Groenen vinden nu dat daar wat tegen gedaan moet worden.

Vera Dua, Groen! heeft haar Duitse collega's gevraagd op te treden tegen de radiouitzendingen die het Vlaams Belang opzet vanuit Duitsland. Tegelijkertijd vraagt Groen! Europarlementslid Bart Staes de Europese Commissie hoe ze denkt op te treden tegen dergelijke radiouitzendingen.

Beangstigend noemt Vera Dua het feit dat het Vlaams Belang nu zondag start met eigen radiouitzendingen. De uitzendingen gebeuren vanuit Duitsland waardoor de extreemrechtse partij alvast de Vlaamse mediadecreten omzeilt. "Het is geen goede zaak voor de democratie dat politieke partijen beginnen met een eigen radiozender," stelt Vera Dua. Zij verwijst in een interview met Actua-TV morgen naar haar ervaring als gewezen lid van de Rwanda Commissie. "De Rwanda Commissie heeft ons geleerd hoe gevaarlijk het is wanneer extremisten zelf de media gaan bezetten." Dua verwijst daarmee naar de omstreden rol die werd gespeeld door Radio Mille Collines die opriep tot de genocide in Rwanda. "Het is beangstigend dat net een partij die nog maar onlangs is veroordeeld voor racisme dit initiatief neemt," zo stelt Vera Dua. Groen! heeft dan ook aan de Duitse groenen gevraagd na te gaan hoe ze kunnen optreden tegen de radio-uitzendingen. Groen!-europarlementslid Bart Staes zal hetzelfde doen op Europees niveau.

bron:Groen!