Nederlandse handelaars spelen een centrale rol bij de smokkel van beschermde uitheemse dieren en planten. GroenLinks is zeer ontevreden over de Nederlandse aanpak van dit probleem en vraagt de Europese Commissie om stappen.

Van gifslangen tot gekko's, van catussen tot kaketoes, van schorpioenen tot orchideeën. Van alles wordt gesmokkeld voor de illegale handel.

Naar aanleiding van een recent artikel in De Telegraaf, waarin geciteerd wordt uit een geheim overheidsrapport, wil GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg van de Europese Commissie weten of deze van mening is dat de lidstaten genoeg doen om de twee Europese CITES-verordeningen na te leven. Deze reguleren de handel in uitheemse soorten. Als dit niet het geval is, wil ze weten of de Commissie bereid is maatregelen te nemen om naleving af te dwingen.

Namens GroenLinks heeft Marijke Vos in de Tweede Kamer de Nederlandse regering bij herhaling gevraagd om harde maatregelen en inzage in het rapport. Dat werd altijd geweigerd. Volgens de in De Telegraaf gepubliceerde informatie is de pakkans laag net als de straffen. Ook na straf of boete gaan handelaren gewoon weer door. Zo winstgevend is de handel.

"GroenLinks wil dat de aanpak van de illegale handel in exotische dieren meer prioriteit krijgt. De handel is enorm, handelaren kunnen rustig hun gang gaan, ten koste van de biodiversiteit en het voortbestaan van kwetsbare soorten. Dat is onacceptabel. De strijd tegen de illegale handel moet Europa-breed gevoerd worden, want als alleen Schiphol de controles intensiveert, wijken de handelaren uit naar Frankfurt, of Brussel", aldus Buitenweg.

bron:GroenLinks