De ellende die de nieuwe Wet Kinderopvang veroorzaakt voor ouders en kinderdagverblijven, moet worden opgelost door verantwoordelijk minister De Geus. GroenLinks roept minister De Geus tijdens het Vragenuurtje van dinsdag 30 augustus naar de Tweede Kamer om zich te verantwoorden voor de ontstane problemen.

Kamerlid Naïma Azough gaat in mondelinge vragen aan minister de Geus voorstellen om een overbruggingskrediet aan te bieden aan in problemen geraakte kinderdagverblijven, zodat zij open kunnen blijven totdat de extra overheidsinvesteringen in kinderopvang beschikbaar komen.

De zwaar teruglopende aanmeldingen voor de kinderopvang, de gestegen kosten en de financiële problemen waarin kinderdagverblijven zijn gestort, zijn de negatieve effecten van de Wet Kinderopvang. De toegezegde honderd miljoen extra door dit kabinet is niet genoeg om de hoge kinderopvangkosten voor de middeninkomens te compenseren. Dit kabinet moet een reële schatting maken van de gestegen kosten en met een substantieel extra bedrag komen. Ook eist Azough dat minister De Geus werkgevers verplicht de bijdrage van de kinderopvang te betalen. De bereidheid onder werkgevers om de bijdrage vrijwillig te betalen is sinds 1 januari gedaald en de onevenredige verdeling van kosten brengt ouders in de problemen.

Het verbaast GroenLinks niet dat de negatieve effecten van de het Kinderopvang nu zichtbaar worden, want in het meldpunt Kinderopvang dat GroenLinks samen met FNV en PvdA ruim een half jaar geleden is gestart, komen al maanden klachten binnen over de gestegen kosten en de rompslomp die de nieuwe wet heeft gebracht. Ook bestaat er veel onvrede over de organisaties die bemiddelen tussen ouders en kinderopvangverblijven. Deze intermediairorganisaties hebben een centrale, bemiddelende rol gekregen, maar blinken uit in financiële chaos en zorgen voor veel extra administratie en zorgen bij ouders.

bron:GroenLinks