De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) heeft in april en mei van dit jaar een groep verdachten aangehouden op verdenking van diefstal of verduistering van auto’s. De auto’s werden gehuurd of geleasd bij verschillende verhuurbedrijven in Nederland en vervolgens geëxporteerd naar het buitenland. De totale waarde van de verdwenen voertuigen wordt geschat op ongeveer 400.000 euro.

Het onderzoek, dat in november 2005 door de Bovenregionale Recherche is gestart, leidde naar een kerngroep van zes verdachten, afkomstig uit Drachten, Vaassen en Eindhoven. Vier verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis. Zij worden ervan verdacht 36 voertuigen op illegale wijze naar het buitenland te hebben geëxporteerd.

Een 42-jarige man uit Drachten wordt als hoofdverdachte gezien. Hij werd in mei in de haven van Marseille aangehouden, nadat door het OM een Europees Arrestatie Bevel was uitgevaardigd. Hij is door de Franse autoriteiten aan Nederland overgedragen.

Het onderzoek werd gestart op basis van informatie uit verschillende politieregio’s dat een dadergroep zich bezig hield met het huren of leasen van auto’s, voornamelijk uit de hogere prijsklasse. De auto’s werden vaak voor een periode van één week gehuurd.

Op de laatste dag van de huurperiode werd een valse aangifte gedaan van diefstal. In de tussenliggende periode werden de auto’s voorzien van valse kentekenplaten en/of valse kentekenbewijzen en werden de voertuigen overgebracht naar diverse havenplaatsen aan de Middellandse Zee. Van daaruit werden de auto’s verscheept naar Tunesië, waar ze na bemiddeling door de hoofdverdachte werden verkocht. Slechts een aantal voertuigen kon vroegtijdig worden onderschept.

De vier verdachten die nog in voorlopige hechtenis zitten, verschijnen op donderdag 12 oktober voor de rechtbank in Groningen. Dit gaat om een pro-forma zitting. De inhoudelijke behandeling tegen de kerngroep van zes verdachten zal vermoedelijk pas over enkele maanden plaatsvinden.

Twee andere verdachten zullen zich in een later stadium voor de rechter moeten verantwoorden.

Verder heeft de Bovenregionale Recherche naar aanleiding van dit onderzoek proces verbaal opgemaakt tegen een twintigtal personen, op wiens naam auto’s werden gehuurd.

bron:OM