Een omvangrijke Israëlische bedrijfsspionagezaak blijkt niet alleen bedrijven in het land zelf tot slachtoffer te hebben gemaakt. Ook bedrijven in Europa zijn zwaar gedupeerd door de privà©-detectives die in opdracht van een aantal grote, soms internationale, organisaties, bedrijfskritische bestanden van de computers van de belangrijkste concurrerende ondernemingen onderschepten.

Dit gebeurde met een zogenaamd 'Trojaans paard'; Een computerprogramma dat zich ongemerkt installeert en de toegang verleent tot alle bestanden die op de lokale schijven en het netwerk waar de computer op aangesloten is staan. Israëlische en Engelse politiediensten hebben inmiddels al een aantal verdachten opgepakt.

De privà©-detectives stuurden een promotie-cd met het virus naar de getroffen bedrijven waarop het virus stond. Bij het afspelen in de computer installeerde de cd direct en ongemerkt de spionage software. Vertrouwelijke en concurrentiegevoelige informatie werd van de computers gestolen en tegen betaling doorgegeven aan de concurrent. De gedupeerde bedrijven zeggen hierdoor duizenden klanten te hebben verloren. Door vertrouwelijke offertes te onderscheppen konden de opdrachtgevers concurrerende biedingen met gemak winnen.

Deze week maakte de Israëlische politie bekend dat de spionagezaak ook Europese bedrijven heeft getroffen. De betreffende ondernemingen waren nog niet op de hoogte van dit feit. De Israëlische autoriteiten maken dan ook nog geen bedrijfsnamen bekend tot de slachtoffers zelf zijn ingelicht.

Experts
Experts van 's werelds grootste netwerkbeveiliger, Aladdin, zijn in Israël inmiddels opgeroepen om uitleg te geven over de belangrijkste issues en oplossingen voor dit probleem. 'Aladdin ontwikkelde het programma eSafe speciaal om dit soort bedreigingen tegen te gaan. Het programma opent alle inkomende data, of dat nu via internet, e-mail of cd binnenkomt, in een compleet geïsoleerd gedeelte van het netwerk. Blijkt de inkomende data acties uit te willen voeren die schadelijk kunnen zijn voor de veiligheid, dan laat eSafe het bestand niet door', zegt Pieter Zeer, Business Development Manager bij Aladdin Nederland.

'Het beveiligen van vertrouwelijke en concurrentiegevoelige informatie die op het netwerk of lokale harde schijven opgeslagen staat krijgt nog te weinig prioriteit', verklaart Zeer. 'De gevolgen van gelekte informatie zijn niet te overzien, dat realiseert iedere manager zich. 'In veel contracten met werknemers staan geregeld geheimhoudingsclausules. Nu blijkt dat het lek tegenwoordig niet alleen binnen een onderneming zelf moet worden gezocht, maar is duidelijk dat ook externen gemakkelijk en ongemerkt bij alle bedrijfskritische informatie kunnen.'

Over eSafe
eSafe levert proactieve content beveiliging waarmee bedreigingen geëlimineerd worden, de productiviteit van medewerkers verhoogd wordt, terwijl de belasting op het netwerk wordt verminderd. eSafe bevat de Proactive Security Engine (PSE). Door meerdere technologieën te gebruiken blokkeert eSafe zelfs de nieuwste kwaadaardige code. In hedendaagse netwerken zijn prestatie en snelheid essentieel voor content security oplossingen. eSafe's NitroInspection geeft een snelle oplossing die de belangrijkste technologieën in stand houdt bij de toegang. Aladdin's eSafe productserie omvat eSafe Gateway, eSafe Mail en eSafe Appliance.

bron:Aladdin