Met een supersnel vertrek vanaf de losplaats en gunstige vliegomstandigheden zijn de Nederlandse duiven in Le Mans vanochtend om 6:45 uur gelost. De jubileumwedstrijd van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) houdt bijna 30.000 Nederlandse duivenliefhebbers vandaag in z'n greep. Bijna 121.000 duiven strijden in de grootste duivenwedstrijd ter wereld om de eer en vele schitterende prijzen.

Van 9 tot en met 11 juni wordt het Landelijk Duivensport Weekend georganiseerd. Vele belangstellenden kwamen afgelopen donderdag kijken bij de inschrijving van de race en het inzetten van de duiven in meer dan 1000 verenigingen in heel Nederland. Tijdens dit 'open hok' werden de vele facetten van de duivensport belicht, wat vele bezoekers verassende inzichten opleverde. De duif blijkt een lichtgewicht atleet (400 gram) die in recordtempo haar thuis weer opzoekt, met meer precisie dan de beursgenoteerde navigatiesystemen. De organisatie vindt het evenement daarom nu al geslaagd, hoewel het hoogtepunt namelijk het arriveren van de eerste duiven, nog moet plaatsvinden.

De verwachting is dat in de loop van de middag in het hele land de snelste duiven zich zullen melden. Samen met vele belangstellenden in de tuin, wachten alle deelnemers vol spanning op hun favorieten. Eerst een stipje aan de horizon, dan een duif die in een spectaculaire landing het hok induikt, dat is de kick voor iedere duivenliefhebber. De adrenaline bruist door de aderen en de eigenaars van de eerste duiven vergeten dit hun hele leven niet meer.

bron:NPO