Op woensdag 24 augustus wordt tijdens de Twente Ballooning de nieuwe luchtballon van het Nationaal Fonds Kinderhulp op feestelijke wijze gedoopt. Veertig kinderen van de plaatselijke jeugdzorginstelling de Eik in Oldenzaal zullen hun allerliefste wens met de grootste Wensballon van Nederland de lucht insturen.

De kinderen bevestigen zelf ter plaatse hun wens aan de luchtballon, die qua afmeting als een van de grootste ter wereld geldt. Hierna volgt de officiële champagnedoop door zangeres Willeke Alberti en Laetitia Griffith, wethouder van Amsterdam. Samen met de twee andere ambassadeurs, presentatoren Inge Diepman en Stella Gommans, zullen zij de wensen meenemen naar een ongekende wenshoogte van 1000 meter.

De eerste wensen die in Twente de lucht in zullen gaan zijn inmiddels uitgesproken. Zo wil een meisje het liefst een dagje uit met haar zus, want: 'We zien elkaar zo weinig omdat we in verschillende leefgroepen wonen'. Maar ook het zwemmen met dolfijnen en het bezoeken van een voetbalwedstrijd van Heracles behoren tot de diepste wensen van de jonge bewoners. Na de vlucht van de nieuwe luchtballon zal Inge Diepman een van de kinderen door middel van een loting gelukkig maken. Diepman is blij met haar onlangs verkregen ambassadeurschap van Kinderhulp: 'Met eenvoudige hulpmiddelen kun je kinderen even uit de
dagelijkse sleur halen. Het gaat bij Kinderhulp niet om extremen, maar om de kleine dingen die het leven leuker maken. En dat is nu juist zo belangrijk.'

In de ballon wordt tevens het wenskistje meegenomen; hierin zitten alle wensen die het Nationaal Fonds Kinderhulp het afgelopen jaar in vervulling liet gaan. Het wenskistje staat symbool voor de belangrijkste doelstelling van Kinderhulp: het vervullen van kleine en grote wensen van kinderen die in aanraking komen met jeugdzorg. Kinderhulp zet zich al 45 jaar in voor al deze kinderen. Door de beperkte budgetten van instellingen voor jeugdzorg ontbreekt het vaak aan geld voor de extra's, zoals een weekje kamperen in de zomer, een fiets, een lidmaatschap van een sportclub, een presentje met Sinterklaas of zelfs elementaire behoeften als kleding. Kinderhulp maakt dit voor hen mogelijk.

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 250.000 kinderen te maken met jeugdzorg, meestal als gevolg van problemen in de thuissituatie. Soms is de hulpvraag vrijwillig, soms heeft de kinderrechter ingegrepen en wordt een kind onder voogdij geplaatst. De jeugdzorg helpt kind en gezin met intensieve thuisbegeleiding. Een deel van de kinderen kan niet thuis blijven wonen, maar wordt in een leefgroep of pleeggezin geplaatst.

bron:Nationaal Fonds Kinderhulp