Onder zeer grote belangstelling is op 15 juni j.l. door gedeputeerde E. van Heijningen van de Provincie Zuid-Holland, in aanwezigheid van burgemeester B. Verkerk van Delft, de nieuwe behuizing van het Erfgoedhuis Zuid-Holland in Delft geopend.

Tijdens het officiële gedeelte in museum Het Prinsenhof sprak onder meer de bekende schrijver Arthur Japin. Hij wist op persoonlijke wijze het talrijke gehoor te boeien met een inleiding over het gebruik van historische bronnen in literatuur. Ook werd hier een boekje met de geschiedenis van Het Meisjes(wees)huis (de nieuwe behuizing van het Erfgoedhuis) ten doop gehouden. Dat gebeurde in aanwezigheid van drie 'weesmeisjes' en een zogenaamde 'binnenmoeder' zoals die tot 1954 Het Meisjeshuis bewoonden.

Daartoe waren aan de hand van bronnenonderzoek de authentieke uniformen van de weesmeisjes gereconstrueerd en opnieuw gemaakt.

Daarna trokken de bijna 400 aanwezigen onder aanvoering van de weesmeisjes in een optocht met een historische tint naar de Oude Delft 116, de nieuwe behuizing van het Erfgoedhuis. Hier opende gedeputeerde Van Heijningen het gebouw, na spectaculair als bergbeklimmer van de gevel te zijn afgedaald.

Daarna konden de relaties van het Erfgoedhuis het gebouwencomplex bezichtigen.

Voor zijn groeiende werk beschikt het Erfgoedhuis op de nieuwe locatie niet alleen over uitstekende kantoor- en vergaderruimten, maar ook over een kleine congreszaal, een auditorium en andere goede voorzieningen. Alles met monumentale uitstraling.

Het Erfgoedhuis Zuid-Holland is het provinciaal expertise- en servicecentrum voor erfgoed. Het bedient jaarlijks duizenden erfgoedbeheerders en - gebruikers in heel Zuid-Holland met tal van diensten en producten.

bron:Provincie Zuid-Holland