In de nacht van maandag op dinsdag heeft een grote uitslaande brand gewoed in een monumentale boerderij (à©à©n woonhuis en twee grote schuren) aan de Middeldijk in Barendrecht. Bij de brand raakte niemand gewond, maar er zijn helaas wel twaalf paarden, drie kalveren en een pony om het leven gekomen. Eà©n paard en een hond konden uit de vuurzee worden gered.

De Barendrechtse burgemeester M.Th. van de Wouw was tijdens de brand ter plaatse. Hij spreekt van een afschuwelijke brand. ,,Vreselijk, een brand ook met afschuwelijke gevolgen. De dood van de dieren grijpt iedereen enorm aan en ook de materiële schade is groot. De brandweer en diverse omwonenden hebben met man en macht geprobeerd om de dieren te redden, maar het vuur greep te snel om zich heen.''

Bij de brand kwam ook asbest vrij. Dat asbest belandde voornamelijk op het terrein van de boerderij, maar een kleine hoeveelheid is ook in omringende straten en tuinen terechtgekomen. Gespecialiseerde bedrijven zijn dinsdagmorgen direct begonnen met het verwijderen van de asbestdeeltjes (grijze brokken) en nog dezelfde dag was al het asbest in de omringende straten opgeruimd. Bewoners van Nieuweland IV zijn door de gemeente tussentijds op de hoogte gesteld door middel van een tweetal brieven. En inmiddels (woensdag 11 mei, red.) is ook een begin gemaakt met het opruimen van de restanten van de boerderij. Mensen die 's nachts bij de de brand zijn gaan kijken, kregen het advies om hun schoenen af te spoelen en hun kleding buiten uit te kloppen. Al het asbest zou nu weg moeten zijn. Mensen die in de directe omgeving wonen en toch nog asbest (grijze brokken) vinden kunnen tijdens kantooruren contact opnemen met de gemeente Barendrecht op telefoonnummer (0180) 698 239. Ook in geval van twijfel wordt aangeraden om contact op te nemen met de gemeente.

bron:Gemeente Barendrecht