Een uitslaande brand heeft donderdagnacht een bedrijfsloods aan de Papierbaan in Winschoten geheel verwoest. De brand werd om 01.28 uur gemeld en bij aankomst van de eerste brandweereenheid van korps Winschoten werd direct opgeschaald naar middelbrand. De gehele loods stond al in brand en het vuur, dat werd aangewakkerd door een harde wind, was een directe bedreiging voor twee, grotere, naastgelegen bedrijfsloodsen. De brandweer besloot de inzet dan ook in eerste instantie te richten op het voorkomen van overslag. Een ouder echtpaar dat zich in de woning aan de achterzijde van de loods bevond toen de brand uitbrak, was tijdig gealarmeerd door middel van aanwezige rookmelders. Zij konden de woning dan ook ongedeerd verlaten.

In de loods was een bedrijf gevestigd voor o.a. zwembadmaterialen, kunstof kozijnen en zonwering. Alle materialen die zich in de loods bevonden zijn in vlammen opgegaan. De materialen van kunststof zorgden voor forse rookontwikkeling. De brandweer heeft een verkenning uitgevoerd om na te gaan welk gebied zich in de rook bevond. Daaruit bleek dat de rook geen directe overlast opleverde voor bewoond gebied. De rook trok over het industrieterrein in de richting van de snelweg A7 en werd door de harde wind snel uiteengedreven. In verband met de grote vuurbelasting en het risico van overslag naar de naastgelegen panden werd om 01.50 uur uit voorzorg opgeschaald naar een grote brand, waarop een derde blusvoertuig ter plaatse kwam, alsmede ondersteunend materieel uit Groningen en materieel voor groot watertransport uit Veendam.
De strategie van de brandweer bleek succesvol, aangezien de naastgelegen loodsen konden worden behouden. Om 03.00 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. De loods werd volledig verwoest. Het nablussen zal naar verwachting nog tot ver in de ochtend voortduren. Bij de brandbestrijding zijn eenheden ingezet van de volgende korpsen: Winschoten, Scheemda, Veendam en Groningen.

Het is nog niet bekend waardoor de brand is ontstaan. Als de restanten van het bedrijfspand zijn afgekoeld, zal de Technische Recherche daar onderzoek naar doen.

bron:Hulpverleningsdienst Groningen